Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Kardiologija

Snižavaju se vrednosti krvnog pritiska: Hipertenzija je već kad merač pokaže 130/80

Hipertenzija je drugi vodeći uzrok problema sa srcem i moždanim udarom, odmah posle pušenja, i američki kardiolozi su izdali uputstva da osobe sa vrednostima većim od 130/80 moraju da povedu računa o načinu života, pre svega o fizičkoj aktivnosti i načinu ishrane
Datum: 14/11/2017

Snižavaju se vrednosti krvnog pritiska: Hipertenzija je već kad merač pokaže 130/80

Foto: Profimedia

Američki kardiolozi promenili su definiciju hipertenzije i smatra se da osoba boluje od visokog krvnog pritiska kada dostigne 130/80 vrednosti na meraču. Ranije se hipertenzija smatrala kada pritisak iznosi 140/90, piše USA Today.

To uputstvo je ove nedelje predstavljeno na godišnjoj konferenciji Americkog karidološkog udruženja u Anahajmu, u Kaliforniji i u pitanju je prva revizija uputstva o hipertenziji još od 2003. godine. Hipertenzija je drugi vodeći uzrok problema sa srcem i moždanim udarom, odmah posle pušenja.

Ovim je eliminisana definicija stanja pred-hipertenzije, koja je podrazumevala pritisak od preko 120/80 do 139/89.

"Visok krvni pritisak je definisan kao sistolni pritisak od 130 milimetara živinog stuba (mm Hg) i dijastolnog pritiska od 80 mm Hg", piše u novim smernicama Američkog koledža za kardiologiju. Ali, to ne znači da ti ljudi odmah treba da počnu da uzimaju lekove, već da moraju da menjaju način života. Dr Pol Velton sa Univerziteta Džons Hopkins u Baltimoru kaže da je važno raditi na smanjenju telesne težine, biti fizički aktivan, zdravo se hraniti i izbegavati so, alkohol i stres.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.