Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Nauka

Nedostatak gvožđa u početku može da se javi i bez uobičajenih simptoma

Moguće je imati deficit gvožđa i ne biti anemičan, ali kako je telu potrebno gvožđe da proizvodi hemoglobin u crvenim krvnim zrncima, samo je pitanje trenutka kada će se ovo stanje pretvoriti u anemiju
Datum: 12/04/2017

Nedostatak gvožđa u početku može da se javi i bez uobičajenih simptoma

Foto: Profimedia

Klasičan simptom anemije zbog nedostatka gvožđa je osećaj slabosti ili umora, dok ostali simptomi mogu da uključuju glavobolju, kratak dah, preosetljivost na hladnoću i čak i depresiju. Ipak, osoba možda ne oseti bilo kakve simptome sve dok anemija ne postane ozbiljna, kaže dr Nensi Berliner, šef hematologije u bolnici Brigam u Bostonu. Ali, ona ističe da bi u svakom slučaju trebalo otkriti da li negde u telu postoji krvarenje, i da bi u svakom slučaju trebalo proveriti nedostatak gvožđa.

Moguće je imati deficit gvožđa i ne biti anemičan, ali kako je telu potrebno gvožđe da proizvodi hemoglobin u crvenim krvnim zrncima, samo je pitanje trenutka kada će se pretvoriti u anemiju.

"Ljudi koji gube gvožđe, uskoro će imati nedostatak i vremenom postati anemični", kaže dr Berliner.

Postoji nekoliko načina da se otkrije nedostatak gvožđa, ali najčešći i najjednostavniji je test krvi. Posebnu pažnju na gvožđe treba da obrate žene koje imaju obilne cikluse, a deficit može da se javi i tokom trudnoće.

Jedan od čestih uzroka deficita gvožđa kod muškaraca i žena koje nemaju problem sa ciklusom jeste gastrointestinalno krvarenje, što može da bude znak kolorektalnog kancera ili prekanceroznog polipa, ili kao posledica krvarenja čira ili korišćenja aspirina. Neki hirurški zahvati, ali i problemi sa želucem mogu da spreče apsorpciju iz stomaka, što može da dovede do deficita.

Oni koji se pridržavaju veganske ishrane mogu da imaju problem sa gvožđem ako ga ne unose dovoljno kroz ishranu tokom dužeg vremenskog perioda. Uzimanje suplemenata može da zaustavi anemiju, ali doktorka tvrdi da je jako važno otkriti da li postoji neki skriveni razlog gubitka gvožđa, osim načina života i ishrane, posebno ako je u pitanju problem sa stomakom koji zahteva endoskopski ili kolonoskopski pregled.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.