Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Onkologija

Kako prepoznati karcinom bubrega? Pet najčešćih simptoma bolesti

Znak bolesti može da bude bol u donjem delu leđa ili sa strane. I taj se simptom pojavljuje kad bolest napreduje. Stalni osećaj umora i istrošenost su povezani sa karcinomom bubrega, ali i sa sto drugih bolesti, kažu stručnjaci
Datum: 28/03/2017

Kako prepoznati karcinom bubrega? Pet najčešćih simptoma bolesti

Foto: Profimedia

Karcinom bubrega jedan je od deset najčešćih vrsta raka kod odraslih osoba. Kada se govori o karcinomu bubrega, obično se misli na adenokarcinom (RRC) odnosno karcinom bubrežnih ćelija koji čini 85 odsto svih karcinoma bubrega, kaže dr Džihad Kauk iz Univerzitetske klinike u Klivlendu.

Bubrezi su važni u pročišćavanju krvi od otpadnih materija i toksina. Oni pomažu uravnoteženju hemijskog sastava krvi. Osim što utiču na zdravlje krvi i proizvodnju urina, bubrezi luče hormone koji pomažu u probavi hrane i podstiču koštanu srž da proizvodi zdrave ćelije krvi.

Ovo su neki od simptoma na koje treba da obratite pažnju:

 

1. Krv u mokraći

Krv u mokraći je najčešći simptom uznapredovalog karcinoma bubrega. Tokom ranog stadijuma bolesti, simptoma nema. Ima li dosta krvarenja, krv može da izgleda sveže i svetla je, objašnjava dr Kauk. Ali ako je krvarenje lagano, krv ima vremena da oksidira, pa dobija tamniju boju. To znači da ne možete da se oslonite na boju urina da biste išta zaključili. Promena boje mokraće je sigurno znak da treba da proverite šta nije u redu.

 

2. Bol u donjem delu leđa ili sa strane

Znak bolesti može da bude bol u donjem delu leđa ili sa strane. I taj se simptom pojavljuje kad bolest napreduje. Tumor koji se stvorio mora da bude veliki i da pritiska okolno tkivo. Ljudi obično otkriju tumor na bubregu kada odu na CT ili magnetnu rezonancu zbog bola u abdomenu ili donjem delu leđa. U većini slučajeva bol izaziva neko drugo tkivo, pa se tumor bubrega otkrije slučajno.

 

3. Stalni osećaj umora

Stalni osećaj umora i istrošenost su povezani sa karcinomom bubrega, ali i sa sto drugih bolesti. Simptom nije specifična, nećete pomisliti na karcinom bubrega, ali morate da se obratite lekaru ako simptomi potraju.

 

4. Mršavljenje

Bubrezi imaju važnu ulogu u metabolizmu i varenju. Imate li problema sa razgradnjom hrane, apsorpcijom i stolicom, to se možda manifestuje mršavljenjem i gubitkom apetita. Ali ove fluktuacije nisu specifične samo za karcinom bubrega. I autoimuni poremećaji mogu da budu uzrok.

 

5. Krv

Tumori na bubrezima mogu da izazovu anemiju, neravnotežu elektrolita i kalcijuma i druge probleme vezane za krv. Ni ovo nisu specifični simptomi samo karcinoma bubrega, ali pojave li se, proverite sa doktorom. Posle dijagnoze karcinoma bubrega, hirurška procedura nefrektomija, odnosno uklanjanje bubrega, prvi je najefikasniji način leenja. Kancerogeni deo tkiva se odstranjuje, a ako je rak rano otkriven, ooperacija ima izuzetne rezultate. ovaj tumor nije agresivan kao većina ostalih, pa su prognoze dobre.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.