Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Velike priče

Nedeljnik

Malo je nedostajalo da Duda Ivković postane prvi evropski trener u NBA: Svi detalji pregovora legendarnog trenera i Denver Nagetsa

"Ja im kažem: 'Ljudi, izvinite, ali ja sam potpisao ugovor sa CSKA.' Verujem, znajući Ruse, koliko sam ih upoznao za pet godina rada tamo, da sam im rekao da mi je ovo životna šansa i da želim da idem, da bismo mogli da se dogovorimo. Međutim, ispoštovao sam dogovor i taj svoj potpis"
Datum: 20/05/2018

Malo je nedostajalo da Duda Ivković postane prvi evropski trener u NBA: Svi detalji pregovora legendarnog trenera i Denver Nagetsa

Foto Igor Pavicevic

Igor Kokoškov je postao prvi neamerički, evropski i srpski trener na čelu jednog NBA kluba.

I samim tim činom je svakako ušao u istoriju naše košarke.

Nije toliko poznato koliko je zapravo malo nedostajalo da legenda srpske košarke Dušan Duda Ivković postanje prvi evropski trener u NBA.

On je početkom prošle decenije, pre potpisivanja ugovora sa CSKA vodio pregovore sa Denver Nagetsima.

Nedavno je u velikom intervjuu za Nedeljnik otkrio koliko je zaista bio blizu da postane prvi evropski trener u NBA.

"Našli smo se na jednoj zajedničkoj večeri u Njujorku.

Pošalju oni meni i kartu za prvu klasu, a nisam tako inače putovao. I dolazi Kiki Vandevej, generalni menadžer Denvera u to vreme i sa mnom Bil Dafi, jedan moćni menadžer. Voleo sam inače da igram karte, preferans naročito, a poker ponekad. Ali nisam voleo prljave karte. Znao sam da prepoznam to.

Miloša Milutinovića, koji je verovatno bio najveći talenat kad smo bili velesila u fudbalu, ovde na Krstu su uhvatili mangupi 'u makaze', i ostavio je i čuku, i prsten, sve što ima. A na kraju je ostavio i zimski kaput. I tad je dobio onu upalu pluća.

I to u Njujorku je bilo sve samo ne zajednička večera. Više me je podsetilo na te 'makaze'", ispričao je Ivković.

On je rekao da je Vandevej poveo nekoliko trenera skauta, koji su mu stalno postavljali pitanja, direktno iz košarke.

"Šta ako je tajm-aut na tri sekunde, kako bih reagovao u odbrani, kako u napadu.

Kad smo završili, meni Bil Dafi kaže: 'Budi spreman da sutra potpišeš ugovor.' Ja sam njima rekao da znam da kao trener ne mogu ovde da reagujem kao što reagujem u Evropi, i ja ne postavljam nikakve velike uslove.

Tražio sam da u prvoj godini to bude srednja plata, da bude ugovor na tri godine, a da bih ušao u kompletan sistem da prve godine budem savetnik, a druge dve glavni trener. Sve je to bilo dogovoreno. Međutim, Denver i fudbalski klub iz LA vodile su neke dve sestre i rekli su mi da je sad odmor i da treba da se srede neki detalji", ispričao je Ivković.

A potom im je Duda rekao „Vodite računa, ja sam u Nici zakazao sastanak sa ljudima iz CSKA."

"Bio sam siguran, pošto mi je ovaj rekao da budem spreman da potpišem ugovor.

Nisam hteo da ih zivkam telefonom. Onog momenta kada sam u Nici potpisao da idem u CSKA, nije prošlo par dana, kad se javljaju da pošalju kartu da dođem u Ameriku na predstavljanje.

Ja im kažem: 'Ljudi, izvinite, ali ja sam potpisao ugovor sa CSKA.' Verujem, znajući Ruse, koliko sam ih upoznao za pet godina rada tamo, da sam im rekao da mi je ovo životna šansa i da želim da idem, da bismo mogli da se dogovorimo. Međutim, ispoštovao sam dogovor i taj svoj potpis.

Kada se prave poređenja u načinu rada, zaista deluje da tamo može da se uživa u poslu. Ali nisam se nikada pokajao.

Osetio sam tu atmosferu, ali NBA nije bio tad u ovolikom zamahu kao sada", rekao je Ivković.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.