Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

"Trapavo rasuđivanje i postupanje": Ministarstvo kulture o skandalu u Kulturnom centru u Parizu

Ministarstvo kulture i informisanja, navodi se dalje u saopštenju, poziva ih da ubuduće "ne urolavaju umetnička dela bez ubedljivog razloga i da drže ruke dalje od izložbi i programa koje im pošalje stručna komisija ministarstva"
Datum: 29/03/2019

"Trapavo rasuđivanje i postupanje": Ministarstvo kulture o skandalu u Kulturnom centru u Parizu

Foto: Facebook / Natacha Pejin

Ministarstvo kulture i informisanja je, u vezi sa dešavanjima u Kulturno-informativnom centru (KIC) u Parizu povodom izložbe o početku NATO bombardovanja, ocenilo da je došlo do "naglašene trapavosti u rasuđivanju i postupanju odgovornih u Diplomatsko-konzularnom predstavništvu u Parizu", preneo je N1.

U saopštenju ministarstva se navodi da je, nakon saopštenja koje je stiglo iz Pariza, utvrđeno da je bilo privremenog sklanjanja slika iz izložbenog prostora KIC-a, zbog skupa na kome su prisustvovali strani vojni predstavnici, da je taj potez učinjen u "punoj koordinaciji ambasade i direktora KIC-a" i da su slike "urolane" pa vraćene.  

"Uz želju da bira reči i oprezno ocenjuje predstavljene činjenice, Ministarstvo kulture i informisanja smatra da je došlo do naglašene trapavosti u rasuđivanju i postupanju odgovornih u Diplomatsko-konzularnom predstavništvu u Parizu", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja, navodi se dalje u saopštenju, poziva ih da ubuduće "ne urolavaju umetnička dela bez ubedljivog razloga i da drže ruke dalje od izložbi i programa koje im pošalje stručna komisija ministarstva".  

"Alternativa tome, bila bi da sami slikaju, pevaju, recituju, čitaju i sviraju pred gostima i publikom i onda nesputano intervenišu u sadržaje koje sami stvaraju, na način koji ocene prikladnim. I da to onda svakako i dalje čine u 'punoj koordinaciji'. Verujemo da bi u Parizu, gradu otvorenom za kreativne iskorake i ovakav pristup naišao na razumevanje i radoznalost dela publike", piše u saopštenju.

U saopštenju se apeluje da se prema programima odobrenim od Ministarstva kulture i informisanja odnose sa "primerenom skrupuloznošću i sa manje lične kreativnosti u proceni tehničkih i političkih okolnosti koje te programe prate".


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Marija
31.03.2019 - 14:01
Izložba
Bravo za ministarstvo kulture!