Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

Tereza Mej zatražila odlaganje Bregzita do 30. juna

Neimenovani evropski zvaničnik izjavio je ranije danas Frans presu da će Tusk tokom dana zemaljama EU predložiti "fleksibilno" odlaganje Bregzita do 12 meseci, preneo je BBC
Datum: 05/04/2019

Tereza Mej zatražila odlaganje Bregzita do 30. juna

Foto: Tanjug

Britanska premijerka Tereza Mej zatražila je od Evropske unije odlaganje istupanja zemlje iz članstva u Uniji do 30. juna.

Premijerka je u pismu upućenom predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku zatražila odlaganje Bregzita do 30. juna navodeći da će, ukoliko britanski poslanici prihvate sporazum o razlazu na vreme, Velika Britanija izaći iz članstva pre izbora za Evropski parlament, koji će biti održani od 23. do 26. maja.

Prema njenim rečima, Velika Britanija bi trebalo da se pripremi i za evropske izbore u slučaju da do 23. maja parlament ne usvoji sporazum o Bregzitu.

Neimenovani evropski zvaničnik izjavio je ranije danas Frans presu da će Tusk tokom dana zemaljama EU predložiti "fleksibilno" odlaganje Bregzita do 12 meseci, preneo je BBC.

Takvo rešenje će "danas biti predstavljeno zemljama članicama Unije", rekao je taj zvaničnik.

Premijerka Mej i EU ulažu napore da Velika Britanija ne izađe iz članstva bez dogovora.

Bregzit je prvobitno bio predviđen 29. marta 2019. tačno dve godine od pokretanja člana 50 Lisabonskog sporazuma kojim se otvara procedura izlaska zemlje iz članstva u EU.

Istupanje je potom odloženo do 12. aprila, ako London ne usvoji sporazum o razlazu ili do 22. maja ukoliko ga usvoji.

Britanski parlament je tri puta odbio sporazum koji su London i Brisel postigli u novembru 2018. godine.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.