Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

Tadić: Podsetio sam Hana na čestitke naprednjacima iz EU pet sati pre kraja izbora 2012.

"Rekao sam da postoji mogućnost da će neki evropski zvaničnici na kraju svog mandata možda ostati zabeleženi kao oni koji su učestvovali u urušavanju demokratije u Srbiji", kazao je Tadić posle sastanka dela opozicije sa evropskim komesarom za proširenje
Datum: 29/03/2019

Tadić: Podsetio sam Hana na čestitke naprednjacima iz EU pet sati pre kraja izbora 2012.

Foto: Nedeljnik

Predstavnici dela srpske opozicije preneli su evropskom komesaru Johanesu Hanu svoje stavove o tome da u Srbiji nema demokratije i da se neće vratiti u parlament, a da su jedino spremni da sa predstavnicima vlasti razgovaraju o uslovima za održavanje fer i slobodnih izbora, preneo je N1.

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić rekao je Hanu da mu je zanimljivo to što je iz Brisela pet sati pre kraja izbora 2012. godine došla čestitka tadašnjim naprednjacima, kada niko nije znao kakav će biti rezultat izbora.

"Da li je to zbog toga što su očekivali da će ljudi sada na vlasti isporučivati ono što mi nismo hteli, jer to nisu bila naša uverenja na Kosovu i Metohiji, ili je neki drugi razlog? Rekao sam da postoji mogućnost da će neki evropski zvaničnici na kraju svog mandata možda ostati zabeleženi kao oni koji su učestvovali u urušavanju demokratije u Srbiji", kazao je Tadić.

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov izjavila nakon sastanka da su Hana upoznali sa osnovnim problemima u Srbiji i zahtevima građana koji mesecima protestuju širom zemlje i da, kako je rekla, postoje ozbiljni problemi sa demokratijom, institucijama, vladavinom i stanjem ljudskih prava, kao i slobodom medija.

Han je na sastanku sa opozicijom još jednom istakao potrebu da dijalog mora biti vođen u institucijama, pre svega, kako je rekla, misleći na povratak poslanika u parlament.

"Mi smo još jednom rekli da nismo napustili parlament zato što smo tako želeli, nego zato što je bilo nemoguće da u njemu ostanemo, jer smo bili onemogućeni da predstavljamo građane, što je naš jedini posao u parlamentu. Ne možemo se u parlament vratiti ako se u njemu ništa ne promeni", rekla je Jerkov.

Lider Levice Srbije Borko Stefanović rekao je da se moraju sprovesti preporuke organizacije CRTA oko izborne procedure i zahtevi građana na ulicama da postoji određen paritet u predstavljanju različitog mišljenja na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

"Spremni smo na dijalog i dogovor sa državom, ne sa pojedincima iz vrha vlasti, već sa državnim institucijama o tome da stvorimo uslove za slobodne i fer izbore i slobodne medije minimum šest do devet meseci pre održavanja slobodnih izbora", rekao je Stefanović.

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić kazao je da je Hanu preneo da se u Srbiji dešava slom demokratije i da je, kao primer toga kako se manipuliše, naveo slučaj da predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušava da javni dijalog o razbijenoj glavi Borka Stefanovića zameni pričom o razbijenom staklu u zgradi Radio-televizije Srbije tokom demonstracija.

"Rekao sam Hanu da sam siguran da kancelarija Predstavništva Evropske komisije u Srbiji i na Balkanu koju sam ja otvarao sa Oli Renom sigurno evropskim zvaničnicima šalje realne informacije o tome šta se stvarno u Srbiji dešava - kakav je nivo kriminala, povezanost vlasti sa organizovanim kriminalom, kakav je tretman opozicije, građana koji ne misle kao režim Aleksandra Vučića", rekao je Tadić.

Sastanak Hana sa delom opozicije završen je nešto posle deset časova i trideset minuta, a prisustvovali su i lider Narodne stranke Vuk Jeremić i predsednik opštine Šabac Nebojša Zelenović.

Lider Dveri Boško Obradović nije prisustvovao sastanku jer, kako je rekao, predsednik Dveri Boško Obradović izjavio je da nije dobio poziv da učestvuje u razgovarima opozicije sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom, ali da ne bi to učinio ni da je pozvan, navodeći da iz EU podržavaju "diktatora Aleksandra Vučića" na štetu demokratskih vrednosti.

 

 Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.prof. Aleksandar Jovanović
31.03.2019 - 14:00
da li?
pa Boris nikako da shvati da je svoje adute koje smo mu dodavali deceniju, ispucao u prazno i pored. Ko su uopšte glasači? Borise, javno i glasno najavljivali smo da više nećemo glasati za tebe zato što moramo. Izgleda da to nisi shvatio, a profesor si bio malo u gimnaziji i na privatnom \'\'fakultetu\'\'. Radikali su uvek svi izlazili. Mi- ostatak - izgleda masovno rešili smo da je loše glasati za loše, čak i ako će biti izabrani lošiji ili najgori. Realno i pošteno - nama glasačima nikad nije ponudjena demokratska opcija. Surogati se ne boduju.
nikanor
03.04.2019 - 15:29
nije ponosan
Podsetiću Tadića na njegovu izjavu novinaru Stankoviću na HRT: \"Da li ste ponosni što ste predsednik Srbije?\" \"Ne, nisam ponosan što sam predsednik\":-odgovorio je Tadić. Aposebno bih ga podsetio na \"reforme\" kojih nije bilo.