Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Kolumna Veljka Lalića: Zašto su istorijske činjenice u "Senkama" uopšte tema

Mene samo zanima kako smo u međuvremenu došli do umetnika poput Miloša Bikovića koji ne razlikuje igrani od dokumentarnog filma, a više mu smeta kad neko u negativnom kontekstu (iako to nije tačno) prikaže Ruse nego Srbe. Kako bi onda Miloš igrao u srpskoj verziji "Haus of Cards", ili ne daj bože ruskoj, sa sve iskrivljenim i krvavim grbom
Piše: Veljko Lalić
Datum: 17/12/2017

Kolumna Veljka Lalića: Zašto su istorijske činjenice u "Senkama" uopšte tema

Priznajem da uopšte nisam shvatio šta je tema oko istorijskih činjenica u "Senkama nad Balkanom". Među prvima sam odgledao seriju, krstio je kao srpski "Piki blajnders" i bio nesiguran da li će je prihvatiti naša publika naviknuta na drugačije sadržaje.

Mi smo je gurali maksimalno, što zbog Bjele, što zbog toga što je i za nas korisno, pošto jedna ovako masovna serija može da stvori novu publiku, koja je ovde odavno digla ruke i od domaćih serija i od domaćih novina.

Priče o negativnom prikazivanju Rusa (?!) i izvrtanju istorijskih činjenica (?!) nisam ni pratio, niti sam uopšte znao da se to dešava.

Mene je bunilo kad neko uopšte pokreće tu temu, pošto sam na kolegijumu prvog dana rekao da bi to bilo kao da pravimo tekst da li ženama treba narediti da ponovo nose marame, pošto ima sagovornika i na tu temu. Sve više, nažalost.

Modernizacija nije nezaustavljiv proces. Burke se nisu nosile do 1930, Egiptom je nekad vladao Naser, a u Turskoj fesove skidao Ataturk. U Iranu su danas zabrađene žene čije su bake nosile miniće.

Dakle, sve je to reverzibilan proces.

 

Naš problem je što su se za moderniste proglasila deca komunista, i to zbog nekoliko liberalnih godina posle Titove smrti. Ako je Bijelo dugme uopšte neki vrhunac modernizma?! E, sad zamislite Nemačku koju su modernizovali Honeker i njegova deca?!

Modernista može da bude svako osim dogmate. To ne može da bude čovek jedne knjige. Ni Kapitala, ni Biblije.

 

Ovde se nije ni mnogo putovalo. Zato smo mi imali svoj osećaj veličine u odnosu na Plzen.

Nije to lako priznati, ali Beograd odavno nije svetska metropola.

Jer šta definiše metropolu? Gužva, a nje više nigde nema! Različite kulture, tek toga nema.

Kulturni život, muzeji ne rade. Pravilo da je dostupno sve u radijusu od pet kilometara, od striptiz kluba do pozorišta. Ni toga nema.

I ja ne pričam tu o lažnim crncima koji su ovde studirali sedamdesetih, pošto crnaca nema ni u Madridu, već o magnetu za sve okolne nacije.

Beograd je bio jugoslovenski grad. To je kao Zvezda. Nema velike zemlje, nema ni velikog Beograda.

 

Ja za tim ne žalim. Najlepši deo detinjstva proveo sam u Subotici i na Paliću, u tim predivnim sporim danima blage provincije.

Pravi grad je, s druge strane, ovo što opisuje Bjela. Malo prenaglašeno, baš kao što treba da bude u svakoj dobroj seriji.

Kurve i sudije, kriminalci, Jatagan male i Dedinja, droga, operske pevačice, velemajstori arhitekture, špijuni, raskrsnica puteva...

Imala je i sreće ta Jugoslavija upravo u talasu najobrazovanijih belogardejaca koje je pored svih Makedonaca, Hrvata, Albanaca u glavnom gradu naselio kralj Aleksandar.

Ovaj koji danas nema ni ulicu u Beogradu, iako vidim da svi mešaju Bulevar kralja Aleksandra Obrenovića sa njim.

Modernisti nemaju pojma o tome jer su komunisti, a nacionalisti ga mrze što je stvorio zemlju veću od Dušanovog carstva koju oni nisu uspeli da sačuvaju.

 

No bilo pa prošlo. Mene samo zanima kako smo u međuvremenu došli do umetnika poput Miloša Bikovića koji ne razlikuje igrani od dokumentarnog filma, a više mu smeta kad neko u negativnom kontekstu (iako to nije tačno) prikaže Ruse nego Srbe.

Kako bi onda Miloš igrao u srpskoj verziji "Haus of Cards", ili ne daj bože ruskoj, sa sve iskrivljenim i krvavim grbom.

Da li bi pristao kao Kevin Spejsi da igra srpskog predsednika koji ubija sopstvenim rukama, koji je peder, živi sa hladnom kučkom Kler Andervud i njenim tipom.

 

Kako niko u Americi nije rekao da ta serija prlja američko društvo?

Kako su oni snimili sve one antiratne filmove pre pedeset godina?

Zašto nam je drag Čomski kad ne možemo ni da zamislimo nekog našeg profesora da tako ustane protiv bilo koje anomalije u društvu?

Kog tačno Dostojevskog obožavaju naše patriote, onog koji je kritikovao rusko društvo, ili obožavao rusku dušu?

 

O kakvom Kenediju mi pričamo, ili Obami, kad je od nas svetlosnim godina udaljeno da glasamo za nekog katolika ili muslimana za predsednika.

U tome ja vidim i veliku ulogu "Senki".

Jer tanka je linija između napumpanih starleta u rijalitijima i trenutka u kojem se zabrane minići...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ukupno komentara: 9Sva polja su obavezna.Ls
18.12.2017 - 10:17
Ali nema
Knez Aleksandar i kralj Aleksandar nisu ista licnost. @Andrej
Andrej
17.12.2017 - 23:10
Ali on ima ulicu
Aleksandar Karadjordjevic ima ulicu u BG, ne znam odakle ovo da nema. Primer: Ambasada SAD, Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića 92, 11040 Beograd (Savski Venac)
Andrija
18.12.2017 - 10:19
Kralj nije knez
https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Александар\_Карађорђевић\_(кнез)
Deda
18.12.2017 - 10:19
Bravo mentolu
Bulevar KNEZA Aleksandra Karađorđevića Alal ti vera
Negotinac
19.12.2017 - 17:33
Svaka čast!
Veljko, svaka Ti čast za kolumnu! Ko ume da \"gleda\", u \"Senkama\" je mogao da prepozna sve što si pomenuo.
Marina
19.12.2017 - 17:34
Senke
Baš vollim da čitam Lalića. Ni meni nije jasno oko čega se polemiše. Seriju pratim od treće epizode i biće da je prva srpska serija koju gledam u novija vremena.Odlično napeto,dinamično , malo lošija gluma žeskih uloga .Nadajmo se da će kralj Aleksandar dobiti i bulevar i spomenik kako to zaslužuje svojim delom koje ne mogu da spoznaju ni nacionalisti ni modernisti.
Jaćim
19.12.2017 - 17:34
O ČEMU
Da je pisac imao šta da kaže, on bi to i umeo da kaže.
Barbarossa
19.12.2017 - 17:34
Zbunjen
Zbunio se covek, nemojte tako....Inace, Lalicu, tacno je da covek jedne knjige ne moze biti modernista, ali je ta jedna knjiga ipak potebna da bi se bio modernista...Primer: Mojsije se pre 3 hiljade godina borio za slobodan dan za robove, a danas smo se opet vratili na radne subote (ili nedelje)...
Bosko Malesevic
20.12.2017 - 10:39
"modernizam" hm...
Sve je to ok, a da nismo slucajno dosli do fragmenta \"modernista\" u kojem se kritikuje Bikovic, koji vrlo konkretno prica sta mu zapravo smeta u seriji, odnosno u najavi serije, koju je RTS najavio kao \"istoriju koju nismo citali\" , i to je jedino sto Bikovic naglasava, ali je izgleda ovde vecito potreban jedan \"Bikovic\" kao nepresusna inspiracija. Zasto? Mislim da je odgovor u \"modernizmu\". P.S. Urednice,citajte Vas list, a ne samo naslove u njemu ili njegovim dodacima, inace, svaka cast za uvodnu kolumnu.