Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Kolumna Veljka Lalića: Kraj liberalne istorije

U toku je snažna kontrarevolucija protiv liberalne demokratije i multikulturalnosti. Donald Tramp samo ojačava taj široki pokret populista koji uzvraćaju udarac 50 godina nakon najveće liberalne revolucije koju su iznela deca cveća
Piše: Veljko Lalić
Datum: 02/05/2018

Kolumna Veljka Lalića: Kraj liberalne istorije

Poslednje analize pokazuju da je Donald Tramp osvojio vlast na osnovnim temama - i to onim za koje su mnogi mislili da su odavno završene - gej pravima, abortusu, kontroli oružja, migrantima, klimi...

Uspeo je da uzme glasove gubitnika tranzicije i konzervativne glasove, u zemlji u kojoj ima mnogo konzervativaca, ali i nema baš mnogo gubitnika tranzicije.

I zato razmišljam, kada će tek kod nas liberali ponovo da imaju šansu?

Kako se to kretalo u svetu najbolje ilustruje primer Rosićevog Fejsbuk prijatelja i navijača Čelsija, koji je, kao u onom skeču s Bosancem i grtalicom, oduševljeno dočekao Romana Abramoviča u Čelsiju, da bi onda polako počeo da se nervira zbog terorizma, pa muslimana, pa su ga nervirali gejevi, pa Poljaci i Rumuni koji uzimaju poslove koje drugi neće, da bi danas mrzeo sve Ruse, sa sve Romanom Abramovičem.

U velikom fudbalskom klubu ili bilo kojoj drugoj uspešnoj kompaniji, atmosferu prave dobitnici, dok u politici neretko glavnu reč dobiju gubitnici sistema.

To se upravo sada dešava. U toku je snažna kontrarevolucija protiv liberalne demokratije i multikulturalnosti. Donald Tramp samo ojačava taj široki pokret populista koji uzvraćaju udarac 50 godina nakon najveće liberalne revolucije koju su iznela deca cveća.

Obrazac je napravio Viktor Orban: neutralizovati nezavisno sudstvo, podrediti medije, demonizirati migrante, stvoriti nove lojalne elite kroz burazerski kapitalizam i podići nacionalni narativ manipulacijom istorijskog sećanja kroz stepovanje između uloge žrtve i heroizma. Iza svega, naravno, stoji „narodna volja". U isto vreme, što zbunjuje liberalne teoretičare, nema totalitarne tajne policije. Niko ne nestaje preko noći. Strani kapital je dobrodošao. Mađarska nije ni sasvim slobodna zemlja, ali nije ni neslobodna, zaključuje Rodžer Koen.

Ovo nije kriza demokratije, već kriza liberalne demokratije, pošto većina glasa i za Orbana, i za Kačinjskog, i za Erdogana.

Dakle, nisu oni krivi, već liberalne elite koje su srušivši monarhije sebe proglasile za nove monarhe. Šta su drugo Klintonovi?! Liberalni elitisti veruju, kao kraljevi, da je njima sve bogomdano. Oni su stvarno umislili da njihov uspeh nema veze s tim što su im roditelji imali novac, što su išli u najbolje škole, što su im prvi poslovi bili oni u kojima su drugi radili za njih. Oni su ubedili sebe da su sve to zaslužili, dok je američka kultura uspela da nametne „američki san" u kojem svi imaju jednake šanse, zbog nekoliko ekstremnih primera.

 

U Užičkoj ulici ne postoji nijedna kuća u kojoj stanuje druga generacija vlasnika. Nijedna! A svaki skorojević prezire ono odakle je došao. U starom sistemu oni su kupovali konje, a danas kupuju novine i političare kako bi obezbedili svoje mesto u društvu

 

Takav sistem, ipak, potpuno je neodrživ, posebno u zemljama istočne Evrope u kojima je revolucionarna elita upala u buržoaske kuće, ili, još gore, u sredini kao što je naša u kojoj se male revolucije odigravaju neprekidno i posle 1945. U Užičkoj ulici ne postoji nijedna kuća u kojoj stanuje druga generacija vlasnika. Nijedna! A svaki skorojević prezire ono odakle je došao. U starom sistemu oni su kupovali konje, a danas kupuju novine i političare kako bi obezbedili svoje mesto u društvu.

Tu su i mlađe generacije koje „slobodu doživljavaju kao gotovu stvar". Oni ne znaju šta znači boriti se za slobodu, dobiti batine zbog Studija B, napustiti zemlju, studije, otići u zatvor ako treba kako bi se odbranile neke vrednosti. Oni nemaju receptore koji bi im ukazali kad sloboda počne da se uskraćuje, zbog čega će njihova jedina revolucija biti ukoliko neko pokuša da im zabrani Tviter.

Mi smo i zemlja lošeg sećanja. Pre 30 godina, kada je počela tranzicija, Česi su pravili 29 milijardi dolara (toliki im je bio BDP), dok danas prave 192 milijarde (pre krize 2008. godine 235), dok smo mi 1991. imali skoro duplo više od njih - 40 milijardi, a danas pet puta manje - 37 milijardi! Ne čudi onda što nacija svojim zlatnim vremenom naziva osamdesete u kojima se vozilo na par-nepar i čekalo u redovima za kafu.

Postmoderni svet napravljen je kao korporacija. Mora stalno da se raste, inače se sve raspada, kao što se kod nas raspalo.

To ne mogu da promene ljudi, već samo ideje, pošto su ljudi kvarljivi, pohlepni, lako umisle da su elita, ili još lakše nestanu, ili neko drugi odluči da nestanu.

Ideje ne mogu da se zaustave... Ali koje ideje...

Liberalni kapitalizam u zemlji kao što je naša ne može da zadovolji dovoljan broj ljudi, nacionalizam je prevaziđen u globalizovanom svetu, populizam je kratkotrajan kao i svaki rijaliti...

Sloboda je ključ. I uvek je i bila...

 

*Uvodnik Veljka Lalića iz Nedeljnik, br. 326

Novi uvodnik čitajte u Nedeljniku koji je u prodaji od četvrtka 3. maja

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Aleksandar
03.05.2018 - 06:43
Samo liberalno
Liberalizam nikada nije ni bio dominantan na zapadu, oduvek je taj bajkoviti svet o kome piše Lalić bio samo gomila protuva koje su ljudska prava koristili da bombarduju slabije od sebe i da se dokopaju nafte ili povoljnog položaja za instaliranje vojne baze a kada bi im interesi nalagali onda bi prodavali oružje vredno desetine milijardi dolara zemljama poput Saudijske Arabije u kojoj javno pogubljuju gejeve i žene, gde su tek od prošle godine žene dobile vozačke dozvole, e takve zemlje su liberalima bili glavni saveznici na Bliskom Istoku. Znači kada se u nekoj zemlji na koju treba vršiti pritisak zabrani gej parada onda kuknjava liberala i pretnje, a onda u Saudijskoj Arabiji iseku geja na trgu a liberali samo okrenu glavu i dostave Saudijcima najmodernije oružije po \'\'povoljnim\'\' cenama. Na primeru Vučića vidimo koliko ih demokratija zanima, da je Milošević na vlasti i da radi isto što i ovaj sada bi bila priča na njihovim medijima o tiraninu, ovako dok dečko odradjuje posao za njih, može da radi šta hoće, zapadne liberalne poštenjačine tapšaće ga po ramenu. Tramp i ekipa su samo otkrili da je zapadni car odavno go, a to je još uvek ovde teško mnogima da shvate. Najlepše je slušati Slobodnu Evropu i verovati u njihove bajke.