Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Kolumna Veljka Lalića: Englezi su superiorni jer nijednu pobedu nisu bacili kroz prozor. Mi smo sve svoje bacili

Svaki Englez odmah će vam reći da je njihovo pivo đubre, da je samo škotski viski viski, dok će svako u Mančesteru da vam kaže da u Liverpulu ništa ne valja osim Bitlsa
Piše: Veljko Lalić
Datum: 20/05/2018

Kolumna Veljka Lalića: Englezi su superiorni jer nijednu pobedu nisu bacili kroz prozor. Mi smo sve svoje bacili

Nisam bio prvi put u Engleskoj, ali kao da jesam. Za Mančester junajted navijam odmalena, ali sam ovog vikenda prvi put gledao svoj ostrvski klub, i imao osećaj da u Mančesteru kao jedini belac navijam za njega. Ili smo naletali na sitijevce...

Nema, ipak, idealnijeg grada da se doživi Britanija. Kao što Njujork nije Amerika, tako ni London nije Britanija.

Ovi severnije jedino lošije pričaju engleski! Ili ih makar mi priučeni s američkih filmova ništa ne razumemo.

Ali ono što pričaju, pričaju tako iskreno da to ne može da te ne fascinira. Legenda kluba Denis Irvin u kameru RTS-a i Arene kaže da će naravno da navija za Real u finalu protiv Liverpula. To isto nam je rekao bukvalno svaki stanovnik Mančestera, dok sam se ja setio mog toplog zeca zbog nekog šaljivog teksta iz fanzin magazina o Zvezdi i Partizanu objavljenog pre mnogo godina.

Ja mislim da se baš tako gradi samopoštovanje. Nisu meni bolji prijatelji cigani od grobara, šta prijatelji -- žena mi je grobarka, očigledno će da pobede i kod ćerke, da ne pričam o ćaletu koji je bio ozbiljna grobarčina.

Klub je klub, a politika politika.

 

Mi smo, međutim, jedna od retkih nacija koje mogu da slave i Prvi i Drugi svetski rat. Ali ne vidim da nas zovu na veliko obeležavanje povodom sto godina od kraja Prvog svetskog rata. Nemamo spomenik Aleksandru, ali gradimo Nemanji


Svaki Englez odmah će vam reći da je njihovo pivo đubre, da je samo škotski viski viski, dok će svako u Mančesteru da vam kaže da u Liverpulu ništa ne valja osim Bitlsa.

Englezi su superiorni jer nijednu pobedu nisu bacili kroz prozor. Mi smo sve svoje bacili. I onda još hteli da se pravimo balkanskim Englezima.

U pabu pored našeg hotela - ima više od 300 viskija, nisam probao sve - stoji tabla da se tu desio Masakr kod Piterloa kada je demokratski pokret u zemlji prvi put dobio masovni karakter. To je bilo 1819. godine, i od tada se demokratija više ne dovodi u pitanje, dok mi ponovo preispitujemo svoju staru 18 godina.

Zato kod njih nema nazad, a kod nas je sve napred-nazad. I sloboda medija se osvaja jednom, kao i svaka druga sloboda.

Svaki šanker u Britaniji ponaša se kao biznismen koji puca od samopouzdanja, dok se kod nas milioneri plaše svoje senke.

To je spojnica koja gura velike nacije. I pravi elite. To je odlika odraslog čoveka. Možeš da piješ pivo kad ti se pije pivo.

Nema mnogo nacija poput naše koje su sve svoje pobede bacile kroz prozor. Da ne idemo dalje od Prvog svetskog rata.

To nije loše ako treba neko da vas sažaljeva, samo što u slučaju nacija možete samo sami sebe da sažaljevate. To je već patologija.

Svaka nacija živi i od lepih priča. Uči u školama, iako je i deci jasno da su romansirane.

Ali podela kod nas je dublja od Konstantinovićeve. Ona je ovde kao lančana deoba atoma. Lanac neko stalno pokreće.

Ja ne volim kad na nekim medijskim seminarima neko kaže kako treba da se bavimo dobrim pričama. Treba da se bavimo pričama. I dobrim i lošim. Nismo mi romansijeri. Zato nas i ne vole.

Meni to deluje i sektaški! Lažna ljubav iza priproste pameti. Nekome ko nije čitao Dostojevskog, lako je prodati Koelja.

 

Mi za sebe mislimo da smo danas najveći antifašisti. Iako antifašizam u modernom svetu nije biti protiv Musolinija ili Hitlera, pošto su protiv njih svi osim klasičnih budala. Antifašizam je simbol antitotalitarizmaTolerancije. Sprečavanje nacionalnih, verskih, političkih, seksualnih različitosti

 

Mi smo, međutim, jedna od retkih nacija koje mogu da slave i Prvi i Drugi svetski rat. Ali ne vidim da nas zovu na veliko obeležavanje povodom sto godina od kraja Prvog svetskog rata. Nemamo spomenik Aleksandru, ali gradimo Nemanji.

Prvi put smo otišli i na majsku paradu, i to zbog politike, što je bolje nego da nas Mesić predstavlja, kao na obeležavanju 60 godina.

Odgovor je u nama. Kad 70 godina istoriju svodiš na Vranić i Lisičji potok, normalno je da nemaš šta da obeležavaš. Iako su Pranjani najveće savezničko spasavanje pilota, a Titova vojska najveća autohtona na kraju Drugog svetskog rata.

U Mančesteru je na centralnom mestu spomenik Engelsu. Živeo je tu, ali im nije nametnuo marksizam. Mi smo svog Marksa sklonili.

Mi za sebe mislimo da smo danas najveći antifašisti. Iako antifašizam u modernom svetu nije biti protiv Musolinija ili Hitlera, pošto su protiv njih svi osim klasičnih budala. Antifašizam je simbol antitotalitarizma. Tolerancije. Sprečavanje nacionalnih, verskih, političkih, seksualnih različitosti.

To je moralni stav, pre nego ideologija. Simbol građansko-liberalne opcije, koja je kod nas bila pasivna nakon što je srušena 27. marta uz pomoć Britanaca.

Kad stvarate etnički čiste prostore, vi niste antifašista. I zato su užasni Hrtkovci.

Ne možete da se zezate ni sa čim, osim sa fudbalom. Koji je igra.

Jer, i mi i Englezi imamo loše pivo. Ali oni imaju dobar džin, a mi rakiju. Oni fudbal, a mi košarku...

Glory glory, Man United!

Za one koji razumeju...

 

 


Ukupno komentara: 4Sva polja su obavezna.Zlatko
20.05.2018 - 22:35
Para universe
Postovani Veljko stvarno ne znam u kojoj engleskoj ste vi bili, ili je sve sarkazam
Јован
22.05.2018 - 14:16
Цццц
Титова војска? Она пресвучена?
ATLIJA MILORAD (58)
26.05.2018 - 23:00
Da
DA
miami
11.06.2018 - 09:11
realno
Sustina je da Englezi nisu imali komunizam i levicare. Zato postuju svoju istoriju, cene sebe kao naciju i ne zaboravljaju svoje poreklo. Komunizam je samo evoluirao u liberalno gradjanski, antinacionalni i antidrzavni pokret.