Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Životni stil

Spanać, brokoli, šargarepa: Namirnice koje "čiste" organizam od nikotina

Portal Zadovoljna izdvojio je neke od svima dostupnih namirnica koje pomažu pušačima da "očiste" svoj organizaim od negativnih uticaja nikotina
Datum: 03/12/2018

Spanać, brokoli, šargarepa: Namirnice koje "čiste" organizam od nikotina

Foto: Profimedia

Najbrži način da pušači očiste telo od nikotina je uz pomoć nekih, svima dostupnih namirnica koje je portal Zadovoljna izdvojio u nastavku.

Spanać

 

Folna kiselina vrlo je važna za normalan rad i razvoj tela, ali isto tako pomaže telu da se reši nikotina. Velike količine folne kiseline nalaze se u spanaću.

Brokoli, karfiol, prokelj i kupus

Osim što ovo povrće sadrži polifenole koji su se pokazali korisnima u smanjivanju raznih upala u sistemu za varenje, takođe sadrži i antioksidanse koji čiste telo od brojnih toksina. Kuvajte ih što kraće kako biste sačuvali sve njihove kvalitete.

Zeleni čaj i vitaminska voda

Pušenjem telo gubi potrebnu tečnost te organizam puno brže dolazi u stanje dehidracije. Ispijanje velike količine domaće vitaminske vode koju lako možete da napravite sami i zelenog čaja prepunog antioksidanata ispirete nikotin iz tela.

Šargarepa

Nikotin unštava kožu i čini je beživotnom i suvom. Želite li da se rešite ove ružne nuspojave pušenja jedite što više šargarepe. Ona sadrži velike količine vitamina A, K, C i B koji su glavni čistači tela. Šargarepu iscedite u sokovniku pomešanu s jabukom i limunom ili je stavite u salatu.

Kivi, limun i pomorandža

Osim vode, nikotin iz tela izbacuje i vitamine A,C i E koji jačaju imunitet i pomažu organizmu da se bori protiv raznih infekcija i bakterija. Kako biste nadoknadili izgubljene vitamine posegnite za kivijem ili pak popijte čašu limunade. Sok od pomorandže hidratizuje telo, pruža mu potrebne vitamine, ali i čisti organizam od nikotina. Isciedite dve pomorandže, dodajte malo vode i popijte između obroka.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.