Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Urologija

Ne stežite bešiku: Šta može da vam se dogodi ako odlažete odlazak u toalet

Suzdržavanje od odlaska u WC dovodi do infekcije i upale bešike * Važno je isprazniti bešiku do kraja *Posebno muškarci ne prepoznaju simptome upale
Datum: 10/12/2017

Ne stežite bešiku: Šta može da vam se dogodi ako odlažete odlazak u toalet

Foto: Profimedia

Ukoliko predugo "stežete" bešiku, suzdržavajući se od odlaska u toalet, rizikujete ozbiljnu infekciju mokraćne bešike, i posredno pojavu krvnih ugrušaka.

Ovo se dogodilo bejzbol igraču Njujork Metsa Metu Harviju, koji je propustio utakmice zbog "nespecifične bolesti", a kasnije je objasnio da je predugo zadržavao mokraću, što je dovelo do stvaranja krvnog ugruška.

"Moram da koristim WC malo češće umesto da odlažem odlazak", rekao je Harvi grupi reportera.

Direktorka urološke onkologije na Univerzitetu Južna Kalifornija En Šakman kaže da zaista može da se javi krv u urinu zbog infekcije bešike. Ona je kod infekcije iritirana, upaljena i može da krvari, i u pitanju je mnogo ozbiljnija upala nego kod mokraćnih kanala.

"Ako predugo zadržavate urin ili ne piškite do kraja, izazivate infekciju. Problem je ako vam je to navika, a ne sporadična pojava", rekao Šakman.

Zbog fizionomije, i kraćih mokraćnih kanala, imaju češću upalu, i oko 50 posto žena je ima bar jednom u životu. I dok žene to mnogo lakše prepoznaju, muškarci obično ne znaju šta su simptomi infekcije, pa često dođu do toga da im se pojavi krv u urinu pre nego što odu kod lekara.

"Krv u mokraći svakako jeste razlog za brigu jer može da bude znak većeg problema", kaže dr Šakman, ali dodaje da je najčešće u pitanju infekcija.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.