Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Onkologija

Naučnici zaustavili širenje raka: Može li ćelija kancera da se pretvori u masnu ćeliju?

Grupa naučnika sa Univerziteta u Bazelu kažu da su uspeli da spreče razvoj metastaza tako što su kod laboratorijskih miševa transformisali ćelije raka u masnu ćeliju
Datum: 22/01/2019

Naučnici zaustavili širenje raka: Može li ćelija kancera da se pretvori u masnu ćeliju?

Foto: Profimedia

Grupa naučnika sa Univerziteta u Bazelu uspela je kod laboratorijskih miševa da transformiše ćelije raka, nastale epitelno-mezenhimalnom tranzicijom (EMT), u masne ćelije i tako da spreči razvoj metastaza, kako piše "Cancer Cell" magazin.

Maligne ćelije mogu brzo da reaguju i prilagode se promenljivim uslovima u svojoj okolini, reaktivirajući ćelijski proces EMT, koji im omogućava promenu molekularnih svojstava i transformaciju u sasvim drugačiju vrstu ćelija. Glavni autor studije Gerhard Kristofori, profesor biohemije na Univerzitetu u Bazelu, u saopštenju kaže:

"Ćelije raka dojke ne samo da su se kroz EMT pretvorile u masne ćelije, nego su sasvim prestale da se reprodukuju. Koliko znamo, iz dugoročnih eksperimenata, ćelije raka koje postanu masne ćelije više se ne vraćaju u ćelije raka".

Proces EMT je ključan u fetalnom razvoju jer omogućuje da se ćelije površinskog, epitelnog tkiva pretvaraju u EMT koje se zatim dele i stvaraju brojne organe i tkiva. Kada se fetalni razvoj završi, proces EMT ostaje prisutan samo u zarastanju rana i stvaranju ožiljaka u procesu u kojem se epitelno tkivo zamenjuje vezivnim.

Ali, ćelije tumora mogu da koriste EMT i njemu suprotan proces MET kako bi migrirale od primarnog tumora i formirale sekundarne metastaze. Ćelijska plastičnost povezana je s preživljavanjem raka, širenjem, heterogenošću tumora i njegovom otpornošću na hemioterapiju i ciljane terapije. Koristeći modele mišjeg i ljudskog raka dojke, grupa naučnika istraživala je da li je moguće ciljati ćelije raka tokom EMT-ja, dok su još u vrlo plastičnom, promenjivom stanju. Kada su miševi tretirani rosiglitazonom, lekom za dijabetes tipa 2, u kombinaciji s MEK inhibitorima, kao što je trametinib (lek za rak kože), izazvana je transformacija ćelija raka u tzv. masne ćelije. Osim toga, rast primarnog tumora zaustavljen je i sprečene su metastaze.

Pošto je američka Agencija za hranu i lekove (FDA) već odobrila oba leka koji su korišćeni u pretkliničkoj studiji, naučnici se nadaju da će uskoro biti moguća i njihova klinička primena. Treba imati na umu da naučnici za sada još nisu uspeli da pretvore sve ćelije raka u masne ćelije, već samo deo njih. Ali one koje su pretvorili, više se nisu menjale nazad u ćelije raka. Takođe, rezultate na miševima treba potvrditi istraživanjem na ljudima, prenosi Index.hr.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.