Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Novosti

Edukacijom protiv AIDS-a

Uz korektnu terapiju nivo infekcije se može držati pod kontrolom tako da nikada ne dođe do teškog slabljenja imunog sistema iliti oboljenja
Datum: 01/12/2018

Edukacijom protiv AIDS-a

Foto: Profimedia

Još od 1988. godine, Svetski dan borbe protiv SIDE obeležava se 1. decembra širom sveta. Trenutan broj obolelih dostiže cifru od 40 miliona, dok je broj u Srbiji oko 3.000. Sida (AIDS) ili sindrom stečene imunodeficijencije predstavlja poslednji stadijum infekcije organizma virusom humane imunodeficijacije (HIV). U ovom stadijumu imuni sistem obolelog je skoro u potpunosti uništen i on je podložan velikom broju različitih infekcija i tumora. Uz korektnu terapiju nivo infekcije se može držati pod kontrolom tako da nikada ne dođe do teškog slabljenja imunog sistema iliti oboljenja.

HIV virus se prenosi putem krvi i krvnih derivaat u kojima se nalazi u dovoljno velikoj koncentraciji. Osoba koja je zaražena HIV virusom ne mora da oboli od side, ali se najčešće dešava da zaraženi godinama ne znaju, što dalje prouzrokuje infekciju i bolest. Simptomi mogu da se jave i do deset godina kasnije.

Virus se može preneti i seksualnim putem, a najveći procenat zaraženih su osobe istopolne seksualne orijentacije, zbog čega se preporučuje korišćenje prezervativa tokom seksualnog čina, jer značajno umanjuje šanse za infekciju. Budući da još uvek ne postoji efikasna vakcina protiv HIV-a, preventivni napori su pre svega usmereni na edukaciju stanovništa o načinu širenja virusa i merama koje se mogu preduzeti kako do infekcije ne bi došlo. Edukacija je najčešće organizovana na nivou zdravstvenih centara i domova zdravlja, kao i u vidu akcija i kampanja.

Lečenje HIV-a sastoji se u primeni antiretrovirusne terapije, koja uglavnom uključuje kombinaciju više različitih lekova. Primenom redovne, adekvatne terapije, osoba zaražena virusom HIV-a može doživeti životni vek zdravog čoveka.

Širom planete 1. decembar se obeležava kao Svetski dan protiv side, počevši još od 1988. godine. Trenutan broj obolelih svodi se na 40 miliona ljudi.

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.