Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Zanimljivosti

Lek protiv ćelavosti: Jesu li južnokorejski naučnici stvarno pronašli uzrok gubitka kose?

Južnokorejski naučnici stvorili su preparat koji navodno izaziva rast kose * Supstanca deluje tako što blokira spajanje dva proteina koji sprečavaju regeneraciju folikula * Istraživanje je finansiralo južnokorejsko Ministarstvo nauke i tehnologije
Datum: 10/12/2017

Lek protiv ćelavosti: Jesu li južnokorejski naučnici stvarno pronašli uzrok gubitka kose?

Foto: Profimedia

Južnokorejski naučnici tvrde da su stvorili biohemijski agens koji ne samo da sprečava ćelavost, već i utiče na rast nove kose, piše IBTimes.

Naučnici sa Univerziteta u Seulu kažu da su otkrili da se gubitak kose javlja zbog interakcije dva proteina, i da se jedan od njih, CXX5, spaja sa drugim i sprečava regeneraciju folikula. Njihov preparat, koji još nosi laboratorijsko ime PTD-DMB, navodno, prevenira spajanje ova dva proteina i tako indirektno podstiče rast kose. Testirajući ih na koži miševa u trajanju od 28 dana, naučnici su uspeli da izazovu pojavu novih folikula dlake. Kada se tom preparatu dodala i valproična kiselina, rast dlake kod miševa je bio još brži. Ova studija, koju je finansiralo južnokorejsko Ministarstvo nauke i tehnologije, pojavila se u časopisu Journal of Investigative Dermatology, i još nije utvrđeno da li supstanca ima toksično dejstvo na ljude.

"Otkrili smo protein koji kontroliše rast kose i razvili smo novu supstancu koja promoviše regeneraciju kose kontrolisanjem funkcije proteina. Očekujemo da će novorazvijena supstanca učestvovati u razvitku lekova koji ne samo da sprečavaju gubitak kose, nego regenerišu oštećeno tkivo kože", kažu naučnici.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.