Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Zanimljivosti

Kako kartanje, slaganje pazli i šah mogu sprečiti demenciju

Najnovijim istraživanjem došlo se do zaključka da aktivnosti koje zahtevaju mentalnu angažovanost mogu da pomognu mozgu da se odupre demenciji kasnije u životu
Datum: 29/12/2018

Kako kartanje, slaganje pazli i šah mogu sprečiti demenciju

Foto: Profimedia

Puzle, igranje šaha, kartanje i slične društvene igre možda ne mogu usporiti proces starenja mozga, ali ga mogu da ga zaštite na drugi način.

Kada je reč o mozgu, istraživači su davno došli do zaključka da je on zdraviji što ga više koristimo.

Najnovijim istraživanjem došlo se do zaključka da aktivnosti koje zahtevaju mentalnu angažovanost mogu da pomognu mozgu da se odupre demenciji kasnije u životu. 

U najnovijoj studiji, starije osobe koje su izjavile da su tokom života uživale u društvenim igrama imale su manju verovatnoću da obole od mentalnih bolesti u odnosu na druge starije osobe. Naime, ovi ljudi su pokazali u standardnim testovima mentalne oštrine da imaju bolje moždane performanse u odnosu na ljude koji nisu igrali društvene igre. 

Najnovija studija obuhvatila je skoro 500 starijih osoba u Velikoj Britaniji koje su radile isti test inteligencije i to 11 godina u kontinuitetu. Počevši od 64 godine života, one su odgovarale na pitanja o tome da li se bave intelektualno stimulativnim aktivnostima, kao što su rešavanje zagonetki, igranje društvenih igara ili čitanje. 

Naučnici su zaključili da ovo isto važi i za decu i mlađe osobe, prenosi Health24.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.