Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Nauka

Kako da znate da li vam je potreban kalijum?

Skok krvnog pritiska, premorenost, grčevi ili problemi sa stolicom mogu da budu samo neki od problema zbog nedostatka kalijuma
Datum: 06/07/2017

Kako da znate da li vam je potreban kalijum?

Foto: Profimedia

Kalijum je važan za mišićnu snagu, nervni sistem, srce i krvni sistem, ali čak i ako se uzima preporučena dnevna količina od 4700 mg, može da se dogodi da postoji manjak. Problem je jer što se više natrijuma unosi u organizam, telo više izlučuje kalijuma. Postoje, međutim, simptomi koji bi mogli da ukažu na nedostatak kalijuma. Ipak, lekari kažu da, pre nego što posegnete za bilo kakvim dodacima ishrani, treba zaista da počnete pravilno da se hranite.

 

Mogući simptomi nedostatka kalijuma:

 

Stalno ste premoreni

Svakoj ćeliji u telu potrebna je određena količina kalijuma da bi pravilno funkcionisala, pa stalni manjak tog elementa može da dovede do opšte iscrpljenosti. Ako bez očiglednog razloga stalno osećate umor, razlog bi mogao da bude manjak kalijuma.

 

Visok krvni pritisak

Kalijum podstiče opuštanje krvnih sudova i kad ga nema dovoljno, oni se stežu a to izaziva porast krvnog pritiska.

 

Mišići su slabi ili osećate grčeeve u njima

Kalijum je važan za pravilnu kontrakciju mišića, pa kad ga neka dovoljno u telu, može da izazove grčeve ili bolove u mišićima.

 

Trnjenje i utrnulost

Kalijum je važan za pravilno funkcionisanje nerava i kad ga nedostaje, možete da osećate trnjenje ili utrnulost u rukama ili nogama.

 

Vrtoglavica

Veći pad nivoa kalijuma u organizmu može da uspori ritam rada srca dovoljno da osoba ima osećaj kao da će da se onesvessti.

 

Preskače vam srce

Kad vam srce naglo "preskoči" ili ubrza ritam, to može da bude posledica raznih problema, ali jedan od njih je i manjak kalijuma.

 

Problemi sa stolicom

Nizak nivo kalijuma mmože da uspori mnoge telesne funkcije, uključujući i probavni sistem, kao i grčeve ili nadimanje u stomaku.

 

Brza hrana

Konzumiranje prerađene hrane skoro sigurno prouzrokuje manjak kalijuma jer takva hrana sadrži mnogo natrijuma koji podstiče izlučivanje kalijuma iz tela.

 

Koji su najbolji izvori kalijuma? Banane, sok od pomorandže, limuna, grejpfruta i limete, avokado, brokoli, krompir sa korom, paradajz, zeleno lisnato povrće kao što su spanac, blitva, kelj, zelena salata, sušeno voće, beli pasulj, grašak, bob, sočivo, masna riba kao što je losos, bakalar, tuna i meso.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.