Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Gastroenterologija

Jedite sir svakodnevno, to može da smanji rizik od srčanog i moždanog udara

Konzumiranje sira dnevno smanjuje i rizik od moždanog udara za 10 posto * Odraslim osobama preporučuju se barem dve i po porcije mlečnih napitaka svakoga dana
Datum: 05/12/2017

Jedite sir svakodnevno, to može da smanji rizik od srčanog i moždanog udara

Foto: Profimedia

Za one koji vole da jedu sir, stiže lepa vest jer porcija sira smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara. Zapravo, dnevna porcija od 40 grama sira smanjuje rizik od razvoja bolesti srca za čak 14 posto.

Istraživači u Kini došli su do zaključka da ista količina sira dnevno smanjuje i rizik od moždanog udara za 10 posto, piše N1. Britanska studija koja je sprovedena ranije ove godine takođe je, ispitujući gotovo milion ljudi, došla do sličnih zaključaka. Naučnici sa Univerziteta Riding kažu da rezultati njihove studije dovode u pitanje dugogodišnje uverenje da treba ograničiti unos mlečnih proizvoda. Australijski nutricionisti preporučuju odraslim osobama barem dve i po porcije mlečnih napitaka dnevno. Porcija od 40 grama sira iste je vrednosti kao jedna šolja mleka. "Sir sadrži zasićene masne kiseline, ali sadrži i nutrijente koji su dobri", stoji u objašnjenju studije.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.