Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Tema

Gojaznost - homeopatijom do rešenja problema

Postoje dva uzročnika gojaznosti. Prvi je količinski unos hrane i kalorija, ali i aktivnost tokom dana. Drugi uzrok koji se najčešće komunicira frazom „sve mi se lepi" je poremećaj metabolizma
Autor: Dr sci. med. Petar Popović, spec. imunologije i homeopata, Dom zdravlja MediGroup Dr Ristić
Datum: 27/11/2018

Gojaznost - homeopatijom do rešenja problema

Foto: Profimedia

Gojaznost danas predstavlja najčešći problem poremećaja ishrane i vodeći problem poremećaja zdravlja u razvijenim zemljama. Nekada je hrana bila privilegija bogatih ljudi, dok u današnje vreme nailazimo na obilje hrane lošeg kvaliteta, koju svako može da priušti.

Postoje dva uzročnika gojaznosti. Prvi je količinski unos hrane i kalorija, ali i aktivnost tokom dana. Drugi uzrok koji se najčešće komunicira frazom „sve mi se lepi" je poremećaj metabolizma. To znači da normalnim ili smanjenim unosom hrane, telo uspeva da se goji ili pak odupire smanjenju telesne težine. Međutim, savremena istraživanja ukazuju da je gojaznost najčešće posledica kombinacije različitih faktora, kao što su genetski, emocionalni, metabolički, sociološki, ali na istu utiču i faktori životne sredine, odnosno okruženja.

Takođe, treba imati na umu da telesnu težinu čine i kosti, mišici, masno tkivo i voda, koja čini najveći deo telesne mase, čak 60 odsto. Variranje kilograma u periodu od nekoliko dana posledica je promene količine vode u ogranizmu, a ne masti. Sa druge strane, nepravina dijeta može dovesti do razgradnje proteina i gubitka mišićne mase, što svakako nije zdravo po naš organizam. Određivanje procenta masnog tkiva u organizmu jedna je od neophodnih stvari za uspešnu dijetu i terapiju.

Dnevni unos kalorija kod odrasle osobe je od 1800 do 2000, u zavisnosti od aktivnosti. Aktivna osoba troši 26-29 kalorija tokom jednog dana na svaki kilogram telesne težine. Unošenje viška 50 kalorija dnevno, za godinu dana dovešće do povećanja telesne mase za 2,5kg, za dve godine 5kg, a za deset godina 25kg. Uz povećanje telesne mase dobijamo i oko dva kilometra novih krvnih sudova po kilogramu, što je dodatno opterećenje za srčani mišić. Gojaznost sama po sebi nije bolest, ali omogućava pojavu ozbiljnih poremećaja zdravlja kao što su proširene vene, povećan krvni pritisak, šećerna bolest, infarkt srca i moždani udar, koji se javljaju i dva puta češće kod gojaznih, nego kod osoba sa normalnom telesnom težinom.

Kada u hrani nalazimo zadovoljstvo, utehu i sreću, to jasno govori o odsustvu životne radosti ili dugotrajnoj tuzi i patnji kojoj možda više i ne znamo uzrok, te je to signal za potrebom lečenja ovog poremećaja. Jedan od načina lečenja je i homeopatija, koja nije zamena za zdravu ishranu i propisanu dijetu ili neophodnu dnevnu aktivnost, ali sigurno može pomoći da do željene telesne težine dođete lakše. Ono što je dodatna benefit ove terapije je činjenica da se izgubljeni kilogrami ne vraćaju brže nego što su nestali. Homeopatskim lekom možemo smanjiti apetit, poboljšati proces varenja i stimulisati metabolizam da brže sagoreva masti. Takođe, može povećati samopouzdanje i volju da se istraje i ne odustane na pola puta, da promenjeni režim ishrane i aktivnosti ne izgledaju neizvodljivo, a željeni rezultati nedostižni. Najzad, možemo uticati na razrešavanje problema kao što su stres, tuga, hormonski disbalans i oslobađanje od strahova koji mogu biti u osnovi stanja gojaznosti i koji nam ne dozvoljavaju da iz tog stanja izađemo. Razrešavanjem dubljih problema olakšavamo ceo proces normalizacije telesne težine i obezbeđujemo da ova vrsta zdravstvenog problema zauvek ostane iza nas.

Homeopatski lek je individualan i odgovara osobi, a ne dijagnozi ili u ovom slučaju gojaznosti. Uzimajući u obzir celokupno zdravstveno stanje, prethodne bolesti, sve fizičke, emotivne i mentalne karakteristike osobe, njen odnos i reakcije prema različitim životnim situacijama, homeopata određuje najpodesniji individualni lek. Homeopatski lekovi su prirodni, bez neželjenih efekata i komplementarni su sa drugim vidovima lečenja odnosno drugim terapijama.

 

Autor: Dr sci. med. Petar Popović, spec. imunologije i homeopata, Dom zdravlja MediGroup Dr Ristić

 


 Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.