Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Video

Svet

(VIDEO) Kako izgleda najveći zabeleženi talas od 24 metra

"Sigurnosna kamera na bovi snimila je talas dok je besnela oluja u Južnom okeanu u blizini otoka Kempbel, nekih 700 kilometara južno od Novog Zelanda", navodi se u saopštenju je MetOcean Solutions, vodeće novozelandsko savetodavno telo za okeanografiju
Datum: 11/05/2018

(VIDEO) Kako izgleda najveći zabeleženi talas od 24 metra

Foto: Screenshot Youtube

Naučnici su snimili talas za koji veruju da je najveći ikada zabeležen u južnoj hemisfer od čak 23,8 metara, što bi odgovaralo visini jedne osmospratnici, preneo je Jutarnji.hr.

"Sigurnosna kamera na bovi snimila je talas dok je besnela oluja u Južnom okeanu u blizini otoka Kempbel, nekih 700 kilometara južno od Novog Zelanda", navodi se u saopštenju je MetOcean Solutions, vodeće novozelandsko savetodavno telo za okeanografiju.

Viši okeanograf Tom Durent rekao je da je srušen prethodni rekord koji je iznosio 22,03 metara, a zabeležen je 2012. godine.

"Južni okean je pogodan za generisanje velikih talasa koji se stvaraju širom Zemlje", rekao je Tom Durent.

"Surferi u Kaliforniji mogu da očekuju da će se energija ove oluje sručiti na kalifornijsku obalu kroz sedama dana", dodao je Durent.

Durent je istakao da je oluja iznedrila i talase više od 25 metara, ali da bova nije bila na najboljem položju kako bi ih snimila.

On tvrdi da je bova postavljena u martu kako bi merila ekstremne vremenske uslove u Južnom okeanu koji se naziva i Južni polarni okean, snimala po 20 minuta svaka tri sata kako bi se štedela baterija.

"Vrlo je moguće da je bilo i većih talasa dok bova nije snimala", rekao je Durent.

Najveci talas u istoriji zabeležen je na Aljasci. Potres je generisao cunami koji je stvorio visoke talasa. Bilo je to u zalivu Lituja na Aljasci 1958. i talas je bio visok 30,5 metara, prema pisamju specijalizovanog časopisa Smithsonian.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.