Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Velike priče

Kolumne Umberta Eka objavljene u Nedeljniku

Šta je Umberto Eko pisao o fudbalu, rasizmu, mizoginiji i jednom lošem predsedniku saveza koji je nedavno podneo ostavku

Umberto Eko je o Tavekiju pisao u novembru 2015. godine. Karlo Tavekio je podneo ostavku u novembru 2017. godine.
Datum: 06/01/2018

Šta je Umberto Eko pisao o fudbalu, rasizmu, mizoginiji i jednom lošem predsedniku saveza koji je nedavno podneo ostavku

Profimedia

Karlo Tavekio, predsednik Fudbalskog saveza Italije, poznat po primedbama uvredljivim za žene, crnce, gejeve i Jevreje, ponovo je izgovorio tako nešto. Pošto se kao i obično prvo ogradio rekavši: "Nemam ništa protiv Jevreja", Tavekio je za italijanski veb-sajt Soccerlife rekao da je "bolje držati ih na oku". Što je najvažnije, tu primedbu je podržao pripisavši je meni.

Koliko ja znam, jedini novinar koji je to osporio jeste Federika Senegini. Ona je u listu Korijere dela sera prenela Tavekiovu tvrdnju i dodala da je on "pogrešno citirao pisca Umberta Eka, koji u svojim delima iznosi upravo suprotan stav". U mnogim slučajevima Tavekiovo pripisivanje te izjave meni prihvaćeno je kao tačno i niko se nije potrudio da proveri činjenice. Takva je Italija.

No, nije me prenerazilo to što me Tavekio pogrešno citira, nego što se uopšte poziva na mene, kao da redovno čita rubrike posvećene kulturi. Istini za volju, prema snimku razgovora (obavljenom prošle godine i objavljenom u Korijere dela sera početkom novembra), reklo bi se da je novinar Masimilijano Đakomini isprovocirao Tavekija rekavši: „Ali, kako kaže Umberto Eko...'' Tavekio zatim završava rečenicu sa: "Bolje je držati ih na oku." Moglo bi se, dakle, pomisliti da me je pogrešno citirao Đakomini, a ne Tavekio, ali činjenica da je Tavekio dovršio rečenicu nagoveštava da se i on pozivao na moj rad.

Šta sam ja to mogao reći što bi opravdalo Tavekiovo besmisleno tumačenje? U mnogim radovima o antisemitizmu, pa i u romanu Praško groblje, mnoge istorijske ličnosti govore ono što su zaista rekle, pa je moguće da je neki takav lik rekao nešto slično o Jevrejima. Neka vrsta poremećaja tumačenja možda navodi čitaoca da pobrka stavove likova sa stavovima pisca. Na primer, neki čitaoci možda misle da je Šekspir zaista želeo da zameni svoje kraljevstvo za konja, a drugi su možda uvereni da je Dostojevski ubistva starica smatrao prihvatljivima. Takve greške mnogo su češće nego što se misli. Dobijam brojna pisma čitalaca nadahnuta takvom zbrkom.

Zato se može pretpostaviti da Tavekio pripada grupi čitalaca sličnoj nekadašnjim sicilijanskim gledaocima koji su na kraju tradicionalnih lutkarskih predstava napadali izdajnika Gana di Magancu iako je samo marioneta.

A možda tu ima još nečega.

Pre dosta godina jedna žena slala mi je fascikle pune kopija dokumenata koje je podnosila raznim italijanskim sudovima, premijeru i predsedniku republike, žaleći se na navodnu nepravdu koju je pretrpela. Zašto mi je slala te papire? Zato što je, objasnila je, njen položaj ojačavala činjenica da sam u svakom svom članku uvek stao na njenu stranu. Drugim rečima, o čemu god da sam pisao - o kuvanju ili o teologiji, o Šekspiru ili o Paji Patku - ta žena je u svemu videla jasnu aluziju na sopstvene nevolje.

Ako je Tavekio takav čitalac, to znači da nije samo brbljivac koji ponavlja otrcane stereotipe, nego i potpuni ludak koji u svemu što čita nalazi nešto što pothranjuje njegovu mržnju prema ženama, gejevima, ljudima druge boje kože i Jevrejima.

Ja ne volim fudbal - ne mislim na sam sport, koji je časna delatnost, već na sve ono čime je okružen. A ako većina ljudi u tom svetu želi da zadrži Tavekija kao svog vođu i zvezdu vodilju - pa, neka im je sa srećom.

 

*Umberto Eko je o Tavekiju pisao u novembru 2015. godine. Karlo Tavekio je podneo ostavku u novembru 2017. godine, posle neuspeha Italije u kvalifikacijama za Mundijal 2018.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.