Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Velike priče

Svet

Đija: Bila je prvi supermodel, a umrla je od AIDS-a, usamljena i nesrećna

Žena koju su obožavali kao nešto najbolje što se pojavilo sedamdesetih i osamdesetih godina u modnoj industriji, na kraju se raspala u bolnici od AIDS-a. Imala je samo 26 godina
Datum: 30/11/2018

Đija: Bila je prvi supermodel, a umrla je od AIDS-a, usamljena i nesrećna

Foto: Cosmo cover

Pre nego što je fotograf i reditelj Piter Lindberg učinio besmrtnima Naomi, Sindi, Klaudiju, Lindu, Kristi i Tatjanu na nasovnici Voga 1990. godine, i lansirao ih ka statusu ikone, bila je Đija. Prvi supermodel na svetu, Đija Karangi nazvana je "Bejbi Đijom" kada je debitovala na pisti, piše Njujork tajms.

Nazvana je prvim supermodelom na svetu i najvrelijom devojkom sa naslovnice Đijin život je duboko tragična priča o devojčici koju je majka ostavila sa 11 godina, a kojoj ni sva slava ovog sveta nije mogla da nadomesti tu ranu. Naprotiv, samo ju je produbila, iskoristila i odbacila.

A u svom prajm izdanju, bila je omiljeni model poznatih fotografa, Frančeska Skavula, Artura Elgorda i pozirala za njihove objektive širom sveta, te radila za Diora, Kuteks, Dajan fon Firstenberg, Armanija, Versaćea, YSL i mnoge druge kultne brendove.

Prvi posao bio je za Versaćea, sa osamnaest godina. Pre sve te slave, radila je kod tate u malom restoranu u Filadelfiji, i nije propuštala nijedan Bouvijev koncert. Oblačila se otkačeno, ošišala na kratko, nosila mušku "sekn hend" odeću i bojila kosu u drečave boje. Bila je to 1978. godina. Lokalni fotograf ju je zamolio da pozira dok je plesala na podijumu, a te fotografije video je fotograf Blumingdejls. Bila je potpuni kontrast plavokosim i plavookim modelima toga doba. Postala je pravi bum. Bila je nešto najvrelije što se pojavilo u to vreme u Njujorku, kasnija zvezda Studija54. Kažu da nije bila u pitanju samo njena lepota, već divlja lepota. Bila je divlje dete. Pozirala je gola, oblačila se kao muškarac, nije nosila šminku, nisu je zanimale sve te norme modne industrije. Bila je gej i o tome javno govorila. Napuštala bi sniimanje ako nije raspoložena. Još sa 18 godina bila je diva koja bi otkazala čak i najbolje poslove ukoliko je nezadovoljna novom frizurom, piše Independent.

"Nisam impresionirana nekim ko ima avion i ko će me voditi na Floridu svakog vikenda. Želim telo, samo lepo, vrelo telo i neke velike usne. Zaboravite sve ostalo."

U suštini, bila je duboko nesrećna. Sa pet godina je, prema nekim pričama, zlostavljana od neimenovanog muškarca. To je, logično, ostavilo trajne ožiljke, kao i trenutak kada ju je majka napustila jer se zaljubila i otišla sa drugim čovekom. Iako se kasnije vratila u njen život, Đija nikada nije prevazišla taj osećaj napuštenosti.

"Radila je mnogo toga samo da bi privukla majčinu pažnju", rekao je jedan njen prijatelj. "Jedina osoba od koje je Đija nešto uvek htela jeste bila njena majka, i nikada nije osećala da to i dobija."

Čak i u trenucima najveće slave bila je usamljena. Prijatelje je imala uglavnom u industriji, i to šminkere. Način života nije joj ostavljao mnogo vremena. Posle snimanja bi se vraćala u prazan njujorški stan. "Najveća greška koju smo napravili je što niko nije otišao sa njom tamo", rekao je njen brat Majkl biografu Stivenu Fridu. "Mogla je da ima prijatelja."

Đija se okrenula drogama koje su drugi koristili samo na partijima, a ona je počela da živi s heroinom. Nije ništa krila, sve je javno radila. Čak je u njenom portfoliju od 1980. počelo da piše "doneti heroin" na snimanje, i to pogrešno napisano. Godine 1981. uhapšena je zbog vožnje pod narkoticima. U maju iste godine, kada je imala samo 21, operisala je ruku jer je toliko bila inficirana zbog velikog broja uboda na istom mestu da je, prema biografu, "napravila tunel".

"Šta je to grozno na njenoj ruci", pitao je fotograf tokom snimanja, za ono što se ispostavilo, poslednje naslovnice za Kosmo. "Izgeda kao vulkan". Bila je to infekcija. "Sakrićemo ruke", rekao je drugi. Minut kasnije Đija je postala nasilna. Nož, koji je uvek nosila sa sobom, oduzeli su joj, a kada se smirila, zahvalila im je.

"Ovo je život Đija, ne moraš da budeš savršena", rečeno joj je.

A nasilna bi bila prema svakome ko bi je od partnerki ostavio, fizički bi se obračunavala kada bi uhvatila ljubavnicu sa muškarcem, a pasionirano se predavala vezama. Iako je delovalo da je droga najveći problem, suština je da je problem bila oštećenost.

Dve godine kasnije je sve počelo da se raspada. Raspoloženja su se menjala, zaspala bi na snimanjima, odlazila da kupi nešto i nikada se ne bi vraćala. Njeni pretpostavljeni, modni urednici i cela modna industrija znala je za njen problem sa drogom, ali nikome nije bilo stalo. Jedan urednik velikog magazina donosio je ogromne količine kokaina i heroina. "Problem je bio što su ljudi bili više zainteresovani da sakriju tragove nego da joj pomognu", rekla je bivša Đijiina ljubavnica (i ljubav) Elisa Stjuart. Pokušavala je da se vrati nekoliko puta, ali nije uspevala. Tada je počelo da se šuška da je možda HIV pozitivna. Tada su oni, koji do juče nisu mogli da je se zasite, odlučili da joj okrenu leđa. Krajem 1984. je pod pritiskom porodice otišla na rehabilitaciju i odlučila da to i objavi. Ali, šest meseci kasnije vratila se heroinu, i to mnogo većim dozama. Godinu dana kasnije bila je u bolnici. Spavala je na kiši. Modrice po telu sugerisale su da je teško pretučena. Bila je silovana. Imala je simptome pneumonije, ali test krvi pokazao je da ima virus AIDS-a. Jedna medicinska sestra joj se poverila kako lokalni fotograf sugeriše njenoj ćerki da postane model, na šta je Đija reagovala. "Ne dozvoli joj to."

Godine 1986, 18. novembra, Đija je preminula od AIDS-a. Imala je 26 godina.

"Mislim da Bog ima plan za mene", govorila je Đija. Ispostavilo se da nije bilo plana. Postala je prva slavna žena kojoj je dijagnostikovan AIDS i koja je preminula od te bolesti. "Modeling, to je kratka svirka".


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.