Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

Zoran Živković neće sa Jankovićem i Jeremićem ako njihov kandidat bude Dragan Đilas

"Krivica opozicije je ta što deo nezadovoljnih građana ne izlazi na izbore"
Datum: 10/12/2017

Zoran Živković neće sa Jankovićem i Jeremićem ako njihov kandidat bude Dragan Đilas

Foto: Medija centar Beograd

Nova stranka na beogradskim izborima neće ući u savez sa Pokretom slobodnih građana i Narodnom strankom, ako njihov kandidat za gradonačelnika bude Dragan Đilas, izjavio je FoNetu Zoran Živković, predsednik Nove stranke.
Kako prenosi N1 na pitanje da li nedavni događaji u PSG mogu da utiču na ostale stranke opozicije uoči izbora u Beogradu, Živković je uzvratio da "ne želi da komentariše te događaje", ali je podsetio da je kandidatura Jankovića na predsedničkim izborima "bila jedna velika šansa za budućnost Srbije".
Govoreći o eventualnoj saradnji sa drugim opozicionim strankama na izborima u Beogradu, imajući u vidu da je Nova stranka istakla profesorku Vesnu Rakić Vodinelić kao svoju kandidatkinju za gradonačelnicu, Živković je rekao da je ona, "kao prva na listi, što se ovde tumači kao kandidatkinja za gradonačelnicu, najbolji izbor". On je poručio da bi trebalo "razbiti iluziju o gradonačelniku kao menadžeru, jer je ta pozicija simbol grada i poštovanja zakona".
"Mi možemo da napravimo koaliciju tako što će koalicioni partneri da daju svoje kandidate za ostalih 15 funkcija u gradu i, ako su ti kandidati bolji, spremni smo da pravimo koaliciju", stav je Živkovića.
Na pitanje da li to znači da je Rakić Vodinelić "crvena linija" neke buduće koalicije, on odgovara da "nema potrebe za dramatizacijama, povlačenjima crvenih linija i erupcijama bilo kakve vrste".
Upitan da li Novu stranku vidi u savezu sa PSG i Narodnom strankom, Živković je jasan u negativnom odgovoru, ako kandidat za gradonačelnika bude Dragan Đilas.
"Na osnovu onog što se čuje u javnosti, iz izjava predstavnika PSG i Jeremićeve stranke, da će njihov kandidat biti Đilas, mi nećemo da uđemo u tu koaliciju", naglasio je Živković.
On je, s druge strane, dopustio mogćnost saveza sa Demokratskom strankom, nezavisno od toga da li će Tadićeva Socijaldemokratska stranka biti deo tog saveza, jer je "u njoj mnogo ljudi koje dugo poznaje i sa njima odlično sarađuje u Parlamentu".
"Ako se napravi programska koalicija koja po kadrovskim rešenjima bude prava reprezentacija Grada Beograda, Nova stranka može da bude deo nje", istakao je Živković, koji misli da na beogradskim izborima ne bi trebalo da se kandiduje bilo ko od predsednika stranaka.
Uz opasku da je, kada je reč o eventualnoj saradnji opozicije, pripreme za te izbore trebalo početi ranije, jer su redovni, a ne "iznenađenje", Živković je ocenio da je "najvažniji posao" motivisati 80 procenata birača opozicije da izađu i glasaju.
"Krivica opozicije je ta što deo nezadovoljnih građana ne izlazi na izbore", napomenuo je on.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.