Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

Zakerberg uprkos pretnjama Nemačke: Fejsbuk neće uklanjati objave u kojima se negira Holokaust

Zakerberg objašnjava da cilj Fejsbuka nije da spreči nekoga da kaže nešto lažno, već da se te objave i dezinformacije ne šire
Datum: 20/07/2018

Zakerberg uprkos pretnjama Nemačke: Fejsbuk neće uklanjati objave u kojima se negira Holokaust

Foto: Profimedia

Vlasnik Fejsbuka Mark Zakerberg najavljuje da ta mreža neće uklanjati objave u kojima se negira Holokaust, ali ga Nemačka upozorava da njeni zakoni to zabranjuju, te da kazne za one koji odmah ne uklone govor mržnje iznose i do 50 miliona evra, preneo je Blic.

Zakerberg objašnjava da cilj Fejsbuka nije da spreči nekoga da kaže nešto lažno, već da se te objave i dezinformacije ne šire.

Ta izjava pojačala je već postojeće kritike nekih vlada i organizacija na račun Zakerbergove društvene mreže, koja, prema njihovom mišljenju, ne čini dovoljno da zaustavi govor mržnje.

"Ne sme biti prostora za antisemitizam. To uključuje verbalne i fizičke napade na Jevreje, kao i negiranje Holokausta", poručio je ministar pravosuđa Katarina Barli i upozorila da će Nemačka to kažnjavati.

Nekadašnji nemački ministar Hajko Mas je još 2017. godine upozorio da "niko ne sme da brani onoga koji negira Holokaust".

On je uveo zakon o regulaciji društvenih mreža, dok je bio na funkciji ministra pravosuđa. Zakerberg, koji je i sam poreklom Jevrej, navodi da je za njega negacija Holokausta uvredljiva, ali da smatra da Fejsbuk ne bi trebao da briše različita mišljenja.

Fejsbuk u borbi protiv lažnih vesti koristi automatizovani softver i zapošljava oko 7.500 ljudi koji traže kontroverzne objave, navode portali.

Antisemitizam na društvenim mrežama postao je zabrinjavajući fenomen u Nemačkoj, pokazalo je istraživanje Tehničkog univerziteta u Berlinu, koje je analiziralo više od 300.000 objava na Fejsbuku i drugim forumima.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.