Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Društvo

Šef Delegacije EU: Dosta nedostataka u borbi protiv korupcije u Srbiji

Korupcija je, kako je naglasio, teška oblast za istragu, jer je teško prikupiti dokaze, "ne postoji žrtva ili metak, balističko veštačenje", a niko nema interese da to javno objavi, pa zato treba pratiti tokove novca kako bi se ta krivična dela otkrila, naročito kod novostečenog bogatstva
Datum: 26/09/2018

Šef Delegacije EU: Dosta nedostataka u borbi protiv korupcije u Srbiji

Foto: Profimedia

Šef Delegacije Evropske unije Sem Fabrici izjavio je da brojni međunarodni izveštaji pokazuju dosta nedostataka u radu srpskih državnih organa u borbi protiv korupcije, jer nije dovoljno samo doneti zakone, akcione planove i stretegije, nego ih treba primeniti i postići rezultate u praksi, preneo je N1.

Fabrici je, na otvaranju konferencije o borbi državnih organa protiv korupcije, istakao da je potrebno videti i dokaze o konfiskaciji imovine stečene krivičnim delima, a naročito korupcijom na visokom nivou, ali da će se konkretni rezultati videti u narednih šest meseci.

Želimo da se poveća broj osuda, ali i da vidimo koliko su relevantni slučajevi za koje su donete presude, rekao je on.

Fabrici je konstatovao da doneti Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije ide u pravom pravcu, ali da je prerano reći koja je prava procena efekata.

Korupcija je, kako je naglasio, teška oblast za istragu, jer je teško prikupiti dokaze, "ne postoji žrtva ili metak, balističko veštačenje", a niko nema interese da to javno objavi, pa zato treba pratiti tokove novca kako bi se ta krivična dela otkrila, naročito kod novostečenog bogatstva.

Ministarka pravde Nela Kuburović navela je da su od 1. marta, kada je zakon počeo da se primenjuje, podignute razne vrste optužnih akata za krivično delo korupcije protiv 275 lica, od kojih su za 142 već izrečene presude, a 65 njih je osuđeno na zatvorske kazne.

Ona je precizirala da najviše dominiraju krivična dela davanja mita i zloupotrebe službenog položaja i poručila da je dosad postignuto samo početak, jer ni tužioci ni polciija "još nisu stigli da pokažu šta umeju".

Kuburović je iskazala nezadovoljstvo i uputila primedbu zbog nezadovoljavajućih rezultata u oduzimanju imovine stečene krivičnim delima korupcije. Rekla je da nije zadovoljna "ni brojem presuda niti količinom oduzete imovine".

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je pohvalio tužioce, policiju i sudije koji rade na slučajevima korupcije, sa obrazloženjem da su "dali dokaz da je Srbija uspešna u borbi protiv korupcije".

Kad pogledate samo rezultate postignute na sprečavanju pranja novca, i kod fizičkih i kod pravnih lica, koje nemaju ni države regiona ni mnoge razvijenije zemlje, možemo da budemo zadovoljni, ocenio je Stefanović.

Stefanović se složio sa Fabricijem da je proaktivno praćenje novca ključno u borbi protiv korupcije.

On je napomenuo da je svestan da će, što se tiče Srbije i vladavine prava, od nje na evropskom putu uvek tražiti više i "biće pod lupom".


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.