Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

Makedonija promenila ime: Dobrodošli u Republiku Severnu Makedoniju

Prihvaćen je amandman BESE kojim se potvrđuje da Republika vodi podjednako računa za dijasporu svih građana Makedonije u dijaspori
Datum: 11/01/2019

Makedonija promenila ime: Dobrodošli u Republiku Severnu Makedoniju

Profimedia

Makedonsko Sobranje je sa 81 glasom "za", ni jednim protiv ni uzdržanim, usvojilo ustavnu promenu kojom je država u skladu s Prespanskim sporazumom promenila ime.

Usvojena je ustavna promena kojom je Makedonija promenila ime u Republika Severna Makedonija.

Na početku plenarne sednice obratio se makedonski premijer Zoran Zaev koji je rekao da je reč o teškoj, ali ozbiljnoj i odgovornoj odluci.

"Jeste, ja sam promenio stav po pitanju promene ustavnog imena i ustava države, ali menjanje stavova donosi progres i po cenu političke karijere", istakao je Zaev.

On je kazao da je VMRO-DPMNE znao da nije moguće postiči bolji sporazum i da bez Grčke nije moguće nastaviti put ka EU i NATO.

Ovom odlukom makedonsko Sobranje je promenio ustavno ime države u Republika Severna Makedonija, koja će stupiti na snagu kada parlament u Grčkoj bude ratifikovao Prespanski sporazum.

Makedonska vlada postigla je ranije dogovor sa albanskom opozicionom strankom BESA. Time je, kako navode u zajedničkom saopštenju, obezbeđena skupštinska većina za izglasavanje ustavnih amandmana.

"Potvrđujemo da formulacija 'državljanstvo makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije' ostaje ista, a pritom je prihvaćen amandman na Ustav kojim se potvrđuje 'državljanstvo makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije' i dodatno se pojašnjava kako će formulacija glasiti za građane albanske nacionalnosti, što će biti precizirano zakonom", navodi se u saopštenju.

Istovremeno, prihvaćen je amandman BESE kojim se potvrđuje da Republika vodi podjednako računa za dijasporu svih građana Makedonije u dijaspori.

Dodatno, prihvaćen je predlog BESE da se u zakon unese da na ličnim kartama bude upisana i etnička pripadnost građana.Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.čitalac
12.01.2019 - 12:03
I kome to smeta?
Sasvim logičan čin: činjenica je da je današnja država Makedonija - severni deo cele oblasti, dok je južni deo te oblasti u Grčkoj. Zaista je neverovatno da to smeta, npr. Rusima (i njihovim obožavateljima) koji na svaki način žele da dokažu kako Makedonci gube svoj identitet. A to je perfidna konstrukcije da se ometu dobrosusedski odnosi na Balkanu. Ništa nijedan Makedonac /Makedonka nije time izgubio: ako je do IMENA ono je sačuvano u sintagmi REPUBLIKA SEVERNA MAKEDONIJA i normalno nijedan Grk neće im zameriti što se zovu MAKEDONCI / MAKEDONKE u privatnom, pa i javnom (pijaca, pozorište, aerodromi, autobusi, škole, obdaništa, fakulteti...). Ali - eto, to nekome smeta!
KELT
16.01.2019 - 14:38
Čudo
Sve je moguće kada, odvajkada južnjaci, odjednom postadoše severnjaci! Jeste da se pominje šetanje magnetnog polja Zemlje, ali gde baš ovde nađe da brlja?