Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

"Lončar da podnese ostavku zbog majke koja je objavila snimak iz ambulante"

"Ovo je jezivi zločin između tabloida i državne ustanove zdravlja. Smatram da momentalnu ostavku treba da da Lončar. Ta žena je u svojoj sredini prokažena", rekla je Marinika Tepić i ocenila da Lončar nije smeo uopšte ni biti izabran za ministra
Datum: 22/10/2018

"Lončar da podnese ostavku zbog majke koja je objavila snimak iz ambulante"

Foto: Screenshoot

Marinika Tepić iz kluba samostalnih poslanika zatražila je ostavku ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara, jer su podaci iz zdravstvenog kartona Violete Cvetković iz Kragujevca, koja je objavila snimak iz ambulante pošto, kako je navela, nije bilo primljeno njeno bolesno dete na pregled, objavljeni u tabloidu.

Ona je apelovala i na poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića da što pre reaguje i u skladu sa zakonom zaštiti Violetu Cvetković i inicira pokretanje internog postuka na pedijatriji u Kragujevcu i odeljenju ginekologije u tom gradu, koje je jedino imalo podatke iznete u tabloidu.  

Tepić je navela da je tablod kršeći Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i sve tačke Novinarskog kodeksa otpočeo "hajku" na tu ženu objavljujući njene najličnije, najintimnije podatke iz zdravstvenog kartona koje može da poseduje samo ambulanta, odnosno zdravstvena ustanova u Kragujevcu.  

"Ovo je jezivi zločin između tabloida i državne ustanove zdravlja. Smatram da momentalnu ostavku treba da da Lončar. Ta žena je u svojoj sredini prokažena", rekla je Tepić i ocenila da Lončar nije smeo uopšte ni biti izabran za ministra.  

Ona je podsetila da je Cvetković na društvenoj mreži objavila snimak koji je sačinila u ambulanti pošto, kako je navela nije bilo primljeno njeno bolesno dete na pregled. Posle toga objavljen je tekst o njoj u tabolidu u kom su izneti podaci iz njenog ginekološkog zdravstvenog kartona.

Kragujevčanka Violeta Cvetković dovela je svoju ćerku od 20 meseci sa visokom temperaturom u dom zdravlja, ali je došlo do problema kad je jedna doktorka odbila da pregleda njeno dete i zdravstveni karton je prebačen kod drugog lekara.

Pre nego što je otišla, Violeta Cvetković je u ordinaciji doma zdravlja tefonom snimila lekarku Nadu Ilić, koja je odbila da pregleda njeno dete i taj video-snimak objavila na društvenim mrežama, što je izazvalo oštre reakcije i osudu javnosti.

"Ovo treba da vidi cela Srbija. Ko nam i kako leči decu", govorila je majka između ostalog tokom snimanja.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Slobodan
23.10.2018 - 10:36
Gligorijevic
Dva dana gledam na prvoj tv izigravanje zakona.Svaki pregled treba da potpise pacijen da je zadovoljan pregledom doktora.Doktor zavodi pregled ali ako nema potisa pacijenta ni preg noje izvršen na zodovoljsto pacijenta.U kartonu može sve da se napise i da niko nezna šta je upisano.