Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

Gandijeva harizmatična naslednica ulazi u politiku: Koja će biti njena uloga

Kongresna stranka se nada da će profitirati na njenoj popularnosti na predstojećim izborima gde će se boriti protiv hinduističke nacionalističke partije premijera Narendre Modija
Datum: 23/01/2019

Gandijeva harizmatična naslednica ulazi u politiku: Koja će biti njena uloga

Foto: Tanjug-AP

Potomak najčuvenije političke dinastije u Indiji, harizmatična ćerka Sonje Gandi, Prijanka, zvanično je ušla u politiku, preneo je BBC, time što joj je opoziciona Kongresna partija dala položaj u stranci u pripremama za nacionalne izbore koji treba da se održe pre maja.

Prijanka Gandi Vadra je četrdesetsedmoogodišnja ćerka Radživa Gandija i Sonje Gandi.

Ona je u prošlosti pomagala svojoj majci i bratu, aktuelnom predsedniku Kongresne partije Rahulu Gandiju, u kampanjama u izbornim okruzima u Utar Pradešu, ali do sada nije imala položaj u stranci. Ona je popularna ličnost u indijskoj politici i privlači veliki broj ljudi gde god da se pojavi.

Kongresna stranka se nada da će profitirati na njenoj popularnosti na predstojećim izborima gde će se boriti protiv hinduističke nacionalističke partije premijera Narendre Modija.

U saopštenju Kongresna stranka je navela je da će ona imati zvanje generalnog sekretara Sveindijskog kongresnog komiteta, zadužena za istočne delove indijske države Utar Pradeš.

Partiju čeka teška izborna borba u toj državi gde su se udružile dve jake regionalne partije što je ostavilo Kongresnu stranku samu. Očekuje se da će Prijanka Gandi Vadra voditi kampanju i drugde u zemlji, s obzirom na veliki izazov Modijeve Bharatija Džanata stranke, koja se smatra favoritom na predstojećim izborima.

Udata je za poslovnog čoveka i imaju sina i ćerku. Ona će preuzeti partijsku dužnost u prvoj nedelji februara, gotovo 14 meseci od kada je njen brat Rahul preuzeo vođstvo stranke od njihove majke Sonje Gandi.

Sonja Gandi otišla je 2017. godine sa čela partije na kome je bila najduže u istoriji stranke, 19 godina, a povukla se zbog bolesti. Njen sin, Rahul Gandi, šesti je član porodice Nehru-Gandi koji vodi Kongresnu stranku.

Njegov otac Radživ Gandi, baka Indira Gandi i pradeda Džavaharlal Nehru su bili premijeri posle indijskog sticanja nezavisnosti od Britanije 1974. godine.

Rahul Gandi ušao je u politiku 2004. godine.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.