Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

Ako se Skoplje i Atina dogovore Srbija će biti okružena NATO saveznicima

Dugo se neće ponoviti ovako dobra prilika za definitivno okončanje spora između Skoplja i Atine. U ovoj godini nisu na programu izbori ni u Grčkoj ni u Makedoniji. Na čelu vlada nalaze se Cipras i Zaev, jedina dva lidera koji su spremni i sposobni da se dogovore oko imena i drugih pitanja
Piše Željko Pantelić, dopisnik Nedeljnika iz Rima
Datum: 18/01/2018

Ako se Skoplje i Atina dogovore Srbija će biti okružena NATO saveznicima

Foto: Profimedia

Srbija igra, ne svojom voljom, ulogu motivatora u rešavanju grčko-makedonskog spora oko imena bivše jugoslovenske republike. Napredovanje naše zemlje ka EU, iako sporo, utiče na javno mnjenje u Makedoniji da bude sklonije da prihvati kompromis u pogledu imena njihove države. U EU su motivisani da utiču na Atinu da bude kooperativnija jer su uvereni da će Skoplje s početkom pristupnih pregovora i sa članstvom u NATO-u pozitivno uticati na rešenost srpskog establišmenta da radi predanije na ispunjavanju uslova za članstvo u EU. Amerikanci su zainteresovaniji više nego pre za rešavanje grčko-makedonskog spora jer veruju da će sa ulaskom Skoplja u NATO prostor Rusije za uplitanje u odnose u regionu biti limitiran, a Srbija okružena kompletno NATO saveznicima (budući da se NATO baze i vojnici nalaze na Kosovu i u BiH).

Takav scenario bi doveo u pitanje politiku vojne neutralnosti Srbije. Zvanični Beograd pravda svoju neutralnost načelom da se tako štiti stabilnost regiona. Ako bi samo Srbija ostala van NATO-a i sa jakim vezama sa Rusijom, onda bi zvanični Beograd postao faktor nestabilnosti u regionu, sa svim posledicama koje takva etiketa nosi.

Svi akteri u procesu grčko-makedonskih pregovora se slažu da se još dugo neće ponoviti ovako dobra prilika za definitivno okončanje spora između Skoplja i Atine. U ovoj godini nisu na programu izbori ni u Grčkoj ni u Makedoniji. Na čelu vlada nalaze se Cipras i Zaev, jedina dva lidera koji su spremni i sposobni da se dogovore oko imena i drugih identitetskih pitanja (ime nacije, jezika itd.).

Makedonski premijer je spreman da popusti više ako bi SAD i EU garantovale da će u paket rešenja za ime nekadašnje najjužnije jugoslovenske republike ući ekspresno sprovođenje procedure za članstvo u NATO-u i dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u EU. Veruje se da bi na taj način dobar deo građana Makedonije lakše "progutao" odricanje od imena i prideva "makedonski" u zvaničnim dokumentima.

SAD i EU imaju u svom arsenalu poluge da "pomognu" Ciprasu da bude kooperativniji u pronalaženju rešenja. Za razliku od lidera Nove demokratije Karamanlisa koji ubedljivo vodi u svim istraživanjima javnog mnjenja i verovatno će postati novi premijer sledeće godine, ako se ne dogodi nešto eklatantno, Cipras ima mnogo fleksibilnije pozicije.

Većina Grka, više od dve trećine, protivi se bilo kojem rešenju koje bi podrazumevlo upotrebu reči "Makedonija" ili prideva "makedonski", dok Karamanlis decidirano traži da se pregovarački tim Atine dosledno drži stava da ne postoji makedonska nacija.

Ne treba zaboraviti ni potceniti uticaj Rusije i njen principijelni cilj da spreči svako proširenje NATO-a, uključujući i ono na zapadnobalkanske zemlje. Dizanje tenzija u Beogradu i rad medija finansiranih od Moskve ili vrlo bliskih Moskvi u Beogradu tokom krize u Skoplju pokazali su da se Kremlj ne libi da upotrebi snage koje su mu naklonjene u Srbiji da rade za njegov račun, bez obzira da li to odgovara zvaničnom Beogradu ili ne.

Američki posrednik Metju Nimic stavio je do znanja da će njegov novi predlog za rešenje spora imati elemente prethodnih solucija koje su bile nekad prihvatljive jednoj a nekad drugoj strani. Vremešni diplomata je pokazao i određenu dozu optimizma pred novu rundu pregovora ove nedelje u Njujorku, rekavši da je važno naći rešenje za glavni problem, a to je ime bivše jugoslovenske republike. Sva ostala pitanja, po rečima Nimica, uključujući identitetska, senzibilna za Skoplje, i kulturno-istorijska, delikatna za Atinu, biće mnogo lakše rešena.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.