AMERIKANA

Slomljeni nosevi, izbijeni zubi i nokauti: Lepota grube igre

Sigurno ste čuli za amatersko rvanje. A za botaoši i dambe?
Met Vasilevski
Datum: 26/09/2018

Slomljeni nosevi, izbijeni zubi i nokauti: Lepota grube igre

"Biti u ringu i biti u stanju da izrazite superheroja u sebi, to je izduvni ventil." Fotografija: Devin Jalkin za Njujork tajms

Ako nekoga obore u ringu a to niko ne vidi, da li se to uopšte dogodilo? Kakav je to sport bez obožavalaca?

Džejk Gomez, fanovima poznat kao Logan Blek, kralj haosa, rvač je amater njujorške andergraund scene. To je zajednica izvođača i fanova koji se okupljaju svake nedelje na kontrolisanim, kostimiranim borbama.

"Biti u ringu i biti u stanju da izrazite superheroja u sebi, to je izduvni ventil", rekao je Tajmsu Gomez koji danju radi kao nastavnik specijalnog obrazovanja.

Tu su Kejdžun Krovdad koji za partnera ima raka samca; Orijan Dov, zlikovac u belim čupavim čizmama; Pajro Puls i Ajsberk Džo braća koji se bore zajedno pod imenom Element.

A tu su i obožavaoci.

"Obožavam ove likove, kreativnost", kaže Nova Grej, 21-godišnjak koji je doputovao iz Baltimora na borbu u Bruklinu. "Rvanje zbližava ljude."

Kada se mečevi završe, rvači i gledaoci se druže van ringa. Ta prijateljstva nekim rvačima koji zarade oko 20 dolara po predstavi, omogućavaju da promovišu svoju robu i tako još nešto zarade.

"Uzajamno poštovanje je opipljivo; svi su insajderi među autsajderima", napisao je Ben Ditrik u Tajmsu.

U "Kaisei Gajuenu", prestižnoj japanskoj srednjoj školi koja je otvorena 1871, vladaju fanatici. Stotine roditelja, nastavnika, predavača i učenika se svake godine okupi na školskom sportskom festivalu. Većina dolazi da gleda botaoši, vekovima staru igru "rušenja jarbola".

Sa svakom rundom od 90 sekundi, dvadesetak učenika jurne sa ivice terena u pokušaju da obori 3,5 metara visoku motku koju brani drugi tim. Igra može da bude opasna i većina škola u Japanu ju je zabranila, ali nastavnici u "Kaiseiju" kažu da promoviše timski rad, čvrstinu i sportsko ponašanje. Mlađi učenici željno iščekuju svoju priliku da učestvuju.

"Od prvog razreda sam pratio moje senpaije", kaže maturant Makoto Nakagava o svojim starijim kolegama. "Botaoši je bio u centru svega. To je tradicija."

Za Nigerijce, generacijama star stil zapadnoafričkog boksa poznat kao dambe je tradicija koju seljani rado gledaju. Sport je brutalan. Bokseri snažniju ruku kojom udaraju uvijaju konopcem kako bi napravili takozvano "koplje", a drugu ruku koriste kao "štit" za odbranu. Cilj je oboriti protivnika u tri runde a sve vreme pevači i bubnjari sviraju da ih ohrabre.

Slomljeni nosevi, izbijeni zubi i nokauti su uobičajeni. Obožavaoci, vlasnici ringa i bogati patroni podržavaju svoje omiljene boksere od kojih se neki sada bore puno radno vreme.

Faruk Belo je formirao ligu u pokušaju da se standardizuju pravila i ograniče divlje tendencije u sportu, uključujući i ponašanje fanova. Liga je ustanovila pravila ponašanja za gledaoce i pretnje crvenim kartonima i izbacivanjem.

"Želimo da jednog dana imamo konvencionalni dambe u kome će sve zemlje sveta učestvovati", rekao je Belo Tajmsu.

Sanja da jednog dana šou dovede u Las Vegas.

"Od Afrike do Zapada", rekao je Belo. Gde ih čekaju novi obožavaoci.

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.