UMETNOST I DIZAJN

Kapele u Veneciji: Vatikan nudi duhovnu inspiraciju za Bijenale

Sveta Stolica do sada nije učestvovala na globalnoj arhitektonskoj izložbi
Elisabeta Povoledo
Datum: 17/06/2018

Kapele u Veneciji: Vatikan nudi duhovnu inspiraciju za Bijenale

Fotografija: Nadija Šira Koen za Njujork tajms

VENECIJA – Šest zemalja prvi put učestvuje na Bijenalu arhitekture u Veneciji, koje se održava do novembra, ali je najneočekivaniji od svih Vatikan.

Vekovima, jedan od najvećih pokrovitelja kada je reč o arhitekturi Sveta Stolica nikada do sada nije učestvovala na ovoj globalnoj arhitektonskoj izložbi.

Ne treba da iznenađuje, s obzirom na crkvenu tradiciju, da je paviljon Vatikana mesto hodočašća svih oblika: instalacija od 10 kapela – koje su delo desetak arhitekata – okupljenih oko bujne bašte, smeštena je na ostrvu u venecijanskoj laguni.

Ispostavilo se nedavno da je mesto hodočašća pomalo nestabilno sa majstorima koji su popravljali zemljane puteve koje je višednevna kiša pretvorila u blato, a zvuci testera i čekića su povremeno gušili pesmu ptica i zvuk vode koja je udarala o obalu ostrva San Đorđo Mađore. Pa ipak, bašta je delovala nekako van vremena, značajno dostignuće budući da su samo jednu stanicu brodom dalje, horde turista preplavljivale Trg Svetog Marka.

Izbegavajući pudlice i rupe, Frančesko Dal Ko, kustos paviljona, pokazivao je posetiocima 10 kapela čiji su dizajneri međunarodne arhitekte koje je Dal Ko izabrao jer su imali „različite strukturalne koncepte i radili u različitim materijalima“. Među njima su i dva dobitnika Prickerove nagrade, Norman Foster i Eduardo Suto de Mura.

Nacionalni paviljoni u Veneciji vole da prikazuju makete, crteže i skice koji dokumentuju stvaranje građevina. Vatikanske kapele, kako se paviljon zove, završene su građevine.

Arhitektama je rečeno da se ugledaju na zgradu osmišljenu pre gotovo jednog veka, Šumsku kapelu koju je dizajnirao švedski arhitekta Gunar Asplund. Predstavljajući projekat, Dal Ko je rekao da je izabrao kapelu kao neku vrstu duhovnog primera za arhitekte i opisao ju je kao „malo remek-delo“.

Prva struktura na koju posetioci naiđu u bašti je koliba u nordijskom stilu, delo Frančeska Manjanija i Trudi Pelcel, sa crtežima i maketom Asplundove kapele.

Kapela paragvajskog arhitekte Havijera Korvalana Espinole zadivljujuća je u fizičkom mislu jer posetioci stoje ispod ogromnog prstena od čelika postavljenog na tripod.

Jedna od retkih kapela sa krovom je Kapela krsta Trenuboa Fudžimorija. Posetioci kroz uzan prolaz dolaze do gole, tradicionalne prostorije čiji zidovi su ukrašeni komadima ugljena koji okružuju drveni krst. Fudžimori je u katalogu naveo da je želeo da ljudi „iskuse silazak Božjeg sina kada vide krst“.

U nekim slučajevima, Dal Ko je birao suprotstavljene materijale: Kapela Frančeska Čelinija, pažljivo izvedena studija glatkih, vitkih predimenzioniranih crnih i belih keramičkih ploča, suprotstavljena je Jutarnjoj kapeli arhitekata iz Barselone Rikarda Floresa i Eve Prast koja je napravljena od slomljenih venecijanskih pločica.

Kako bi ubedio kardinala Đanfranka Ravasija – koji je defakto vatikanski ministar kulture – da Vatikan treba da prikaže završena dela a ne makete i planove, Dal Ko je kardinalu rekao da izložbe arhitekture obično „predstavljaju karnalnu vezu oca i majke ali ne i ono što potekne od nje“. Došlo je vreme da se udahne život u statične predstave, dodao je on.

Ovo je 16. izdanje Bijenala na kome ove godine učestvuju 63 zemlje.

Već postoji diskusija o tome šta će se desiti sa kapelama kada se izložba zatvori u novembru.

Gotovo 70 godina ostrvo je dom Fondacije Đorđo Ćini, organizacije posvećene obrazovanju. A bašta u kojoj se nalazi venecijanski paviljon, i kojom upravlja fondacija, zatvorena je za publiku.

Renata Kodelo, direktorka fondacije, kaže da bi oni voleli ako bi kapele ostale tu gde jesu.

Sjajan park skulptura i verske arhitekture dao bi nam mnogo tema za razmišljanje“, rekla je ona.

© 2018 The New York Times

Ovaj tekst objavljen je u novom broju Njujork tajmsa na srpskom jeziku, koji se dobija na poklon uz svaki primerak Nedeljnika od četvrtka, 14. juna.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.