SVET DANAS

Kako je najusamljeniji žabac na svetu pronašao svoju Juliju

Julija je pronađena i Romeo uskoro više neće biti samac. Naučnici gaje velike nade. Ukoliko sve prođe kako treba kada se njih dvoje sretnu, njihovo potomstvo biće pušteno u divljinu. A onda će vreme pokazati hoće li vrsta uspeti da opstane
Piše: Džoana Klajn / The New York Times International Report
Datum: 15/02/2019

Kako je najusamljeniji žabac na svetu pronašao svoju Juliju

D. Alarkon i D. Grunbaum/Global Wildlife Conservation; Naučnici se nadaju da će uspeti da sačuvaju bolivijsku žabu koja je na ivici opstanka

Romeo je stvoren za ljubav. Ipak, godinama nije uspevao da je pronađe. Dobro, jeste on stidljiv, jede crve, nema trepavice i ima deset godina. Ali je fino ostario i pomalo je poseban tip. Romeo je vodena žaba iz vrste sehuenkas i donedavno se za njega mislilo da je poslednji primerak svoje vrste. On živi sam u Prirodnjačkom muzeju u Boliviji, pošto su žabe u šumi u kojoj je Romeo pronađen ugrožene gljivičnim oboljenjima.

Kada su ga istraživači doneli u muzejski centar, očekivali su da pronađu još makar jednu žabu iste vrste sa kojom bi Romeo mogao da se pari i sačuva vrstu. Pretraživali su reku za rekom i – ništa. Romeu, kojeg su prozvali “najusamljenijim žapcem na svetu”, bila je potrebna partnerka, pa je grupa koja se bavi očuvanjem životinjskih vrsta Romeu na Dan zaljubljenih prošle godine napravila profil na platformi za upoznavanje Match.com. Ljudi su se pronašli u Romeovim romantičnim mukama, te je skupljeno čak 25.000 dolara kako bi se u šume poslala ekspedicija koja će mu pronaći Juliju.

Pa, Julija je pronađena i Romeo uskoro više neće biti samac. Naučnici gaje velike nade. Ukoliko sve prođe kako treba kada se njih dvoje sretnu, njihovo potomstvo biće pušteno u divljinu. A onda će vreme pokazati hoće li vrsta uspeti da opstane.

Kada je ekspedicija poslata u šume prošle godine, istorijski podaci nisu baš bili od pomoći. Sehuenkas, oblast u Boliviji, više ne postoji, a na mestu gde je nekada bila sada je ogromna brana. Lokalni vodiči odveli su tim istraživača do starih potoka, ali na mestima na kojima je nekada živelo na desetine vrsta najrazličitijih žaba, sada nije bilo ničega. A uhvatiti primerak Romeove vrste bilo je gotovo nedostižno, pošto sehuenkas žabe žive pod kamenjem i nikada ne izlaze iz vode.

Potraga je bila teška; bilo je hladno i mokro i istraživači su tumarali gustim, obraslim šumama. Pred kraj jednog dugog dana, kada su se spremali da odustanu, odlučili su da ipak pretraže još jedan potok. Tada je dr Teresa Badani, herpetolog iz muzeja, ugledala žabu kako uskače u jezerce. Otrčala je do mesta gde je ova uskočila, gurnula ruku u vodu i izvukla sehuenkas vodenu žabu. To je bila Julija. “O bože, pronašla sam je!”, vrisnula je. Kasnije su pronađene još četiri žabe te vrste, jedna ženka i tri mužjaka.

Iako Julija deluje zdravo, ona će neko vreme biti u karantinu pre nego što se setne sa Romeom.

“Ne želimo da se Romeo razboli na prvom sastanku”, kaže Teresa Badani. Julija je divlja, energična i ne smetaju joj kamere koje Romeo izbegava. Ali oboje vole crve. Ako bude bilo hemije, istraživači se nadaju da će njihove bebe moći da pošalju nazad u divljinu. Prvo, međutim, moraju da se postaraju da žabe ostanu zdrave i da saznaju nešto više o tome kako se ovaj par bori sa smrtonosnim gljivicama.

Pre nego što se upoznaju, Romeo će ugasiti svoj profil na sajtu za upoznavanje, kaže Robin Mur, fotografkinja iz tima.

“Bilo bi lakše da smo odustali, ali sada bismo umesto ove, pričali priču kako je Romeo poslednji primerak svoje vrste”, dodaje ona.

A za usamljene ljubavnike koji traže nekog posebnog, dr Teresa Badani ima poruku: “Nikada ne odustajte od potrage za srećnim krajem.”

© 2018 The New York Times

 

TEKST IZ NOVOG BROJA NJUJORK TAJMSA NA SRPSKOM JEZIKU, SVIM ČITAOCIMA NA POKLON UZ NOVI BROJ NEDELJNIKA KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA, 14. FEBRUARA

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.