SVET DANAS

Kako diplomate zajedno džogiraju

Kada su skandinavske diplomate uzviknule kako je jutro sjajno za trčanje, Ivana Pajević, zamenica stalnog predstavnika Crne Gore, odgovorila je: "Ha! Jeste ako ste Nordijac!"
Piše: Rik Gledstoun / The New York Times International Report
Datum: 22/01/2019

Kako diplomate zajedno džogiraju

Predstavnici pri UN i druge diplomate za vreme zajedničkog trčanja u Central parku u Njujorku; Foto: Ešli Gilbertson za Njujork tajms

Sreću se u predvečerje ispred Central parka, na manje od tri kilometara udaljenosti od Ujedinjenih nacija, gde se inače mnogi od njih susreću međusobno, razmenjujući poglede ili stisak ruke.

Dok džogiraju parkom, sreću šetače pasa, druge džogere, ponekog beskućnika, a zatim zastaju na mostu da snime grupnu fotografiju i poneki selfi.

Ova grupa ambasadora i drugih diplomata naziva sebe "PRunners" – po poziciji koju mnogi od njih imaju kao stalni predstavnici u UN.

Nedavno su se okupili jednog hladnog zimskog jutra. Po tome kako su se obukli moglo se pogoditi odakle dolaze.

Ričard Arbiter, zamenik stalnog predstavnika Kanade, bio je bez kape i u šortsu. Amal Mudalali, stalna predstavnica Libana, nosila je dugačke pantalone, jaknu i traku preko ušiju.

Kada su skandinavske diplomate uzviknule kako je jutro sjajno za trčanje, Ivana Pajević, zamenica stalnog predstavnika Crne Gore, odgovorila je: "Ha! Jeste ako ste Nordijac!"

Diplomate se ne slažu uvek oko toga kako se obući za trčanje, baš kao što se ne slažu ni oko međunarodnih poslova. Ali zajednički džoging jednom nedeljno povezao ih je na način na koji se nisu mogli povezati ni na jednom drugom diplomatskom okupljanju.

"U diplomatiji ima mnogo hijerarhije, ali kada pođemo na trčanje, svoje titule ostavljamo kod kuće", kaže Kaj Sauer, stalni predstavnik Finske i organizator zajedničkog trčanja. "Ovde je reč o ljudskoj interakciji, ne profesionalnoj."

 


Sauer koji je inače istrčao sedam maratona, kaže da nikada nije otkazao trčanje i da insistira na tome da svi stignu do 6.30 ujutru – "bez izuzetaka".

Ova grupa, čiji članovi imaju između 40 i 60 godina, postala je poznata kao jedna od najčvršće povezanih grupa među diplomatama koje se periodično menjaju u UN u Njujorku. Još nekoliko ambasadora pored Sauera su maratonci, a svoje trkačke podvige međusobno dele preko društvenih mreža i WhatsApp-a.

Kreg Hok, stalni predstavnik Novog Zelanda, koji je svoj prvi njujorški maraton istrčao prošle godine, kaže da je zajedničko džogiranje Central parkom savršen početak dana i "neverovatno katartično".

Amal Mudalali kaže da je saznala za grupu preko Fejsbuka dok je živela u Vašingtonu i da je odmah poželela da joj se pridruži čim je pretprošle godine stigla u UN kao prva žena ambasador iz Libana.

Ipak, dodaje da ne deli strast svojih kolega sa severa kada je reč o trčanju po snegu.

© 2018 The New York Times

TEKST IZ NOVOG BROJ NJUJORK TAJMSA NA SRPSKOM JEZIKU, POKLON SVIM ČITAOCIMA UZ NOVI BROJ NEDELJNIKA KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA, 17. JANUARA

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.