LIČNOSTI

Genije: Tajna veza Banderasa i Pikasa

Obojica su sinovi Malage, ali različitih temperamenata i karaktera
Tafi Brodeser Akner
Datum: 10/05/2018

Genije: Tajna veza Banderasa i Pikasa

Fotografija: Dušan Martinček/National Geographic

ETJEK, Mađarska – Kada je Antonio Banderas obrijao obrve i kosu kako bi igrao Pabla Pikasa – svog dugogodišnjeg heroja – već su ga dva puta pitali da ga glumi. "O da", kaže. "Dva puta."

Banderasu je ovo bio poslednji dan u Mađarskoj pre odlaska na Maltu i poslednju turu snimanja serijala "Genije" za televiziju National Geographic. Ovoga puta serija je bila fokusirana na Pikasa i prva epizoda premijerno je prikazana 24. aprila.

Pikaso koga igra danas ima 67 godina. Kada je snimao, zauzimao je stav 67-godišnjaka. Ali kada nije glumio, bio je Antonio Banderas, ljudski uzvičnik, njegovo lice orkestar izraza.

Banderas je već bio zvezda u Španiji gde je bio muza Pedra Almodovara i kod njega igrao u sedam filmova. Već je dobio priznanja zbog uloge u filmu iz 1992. godine "Kraljevi mamba". Njegova gluma bila je toliko izražajna da je retko ko primetio da nije znao engleski.

Američku publiku očarao je intimnim portretom ljubavnika Toma Henksa u "Filadelfiji". Pomogao je Robertu Rodrigezu, još jednom reditelju koji ga obožava, da se probije u Americi sa filmovima "Desperado" i "Deca špijuni".

U dečja srca uleteo je ulogom prevejanog Mačka u čizmama u "Šreku" a kasnije i u istoimenom filmu. Režirao je dva filma. Pevao je serenadu u "Eviti" i simulirao je francuske poljupce sa Ketrin Zitom Džouns u dva nastavka "Zoroa".

Zavodnički je stigao do nominacije za Tonija za ulogu u "Devet".

Kako je stario, dobio je priliku da igra (ili zamalo igra) istorijske ličnosti: Dalija, Musolinija i Panča Vilju.

A sada glumi junaka iz detinjstva i ponos Malage – njegovog i Pikasovog rodnog mesta. Kada je odrastao, majka bi stala ispred kuće u kojoj je umetnik rođen svaki put kada bi prošli pored nje i rekla: "Pogledaj, Antonio!" Sada, u svojoj kući u Malagi, može da vidi tu kuću sa svoje terase.

Pa ipak, kaže da uloga Pikasa nije ta Uloga. "O ne", kaže. "I dalje ne mislim da sam odigrao ulogu po kojoj će me zapamtiti."

Banderas i Pikaso imaju slične početke, ali je lako pobrkati detalje rođenja sa time u kakve su ljude izrasli. Uzmite na primer njihovo ponašanje prema ženama. Njegova prijateljica, glumica Salma Hajek kaže da joj je Banderas toliko dobar prijatelj da ju je među prvima pozvao kada je pročitao njen esej za Njujork tajms u kome je govorila o tome kako ju je filmski producent Harvi Vajnstin zlostavljao.

Za Pikasa, "žene su mašine za patnju" i ili su "boginje ili otirači".

"Genije: Pikaso" bavi se koliko Pikasovom mizoginijom toliko i njegovom umetnošću. U prvoj epizodi, žena je kod kuće sa njegovom decom dok on ljubaviše sa ljubavnicom na plaži i obe žene se potuku pred njim dok on slika "Gerniku".

"Problem sa Pikasom, bar ga ja tako vidim, jeste da on nije zlostavljao žene, na način na koji mi to danas doživljavamo, već je želeo sve, sve i uvek", rekao je Banderas.

Banderas je u projekat ušao sa maksimalnom posvećenošću i maksimalnim istraživanjem. Priča da je Pikasov unuk Pablito stajao na ulici u blizini svog doma u Francuskoj, noseći oglasnu tablu u vreme kada mu deda nije dozvolio da ga poseti u njegovim poslednjim danima. Samo napred, kaže, pitajte me šta vas interesuje.

Sa 57, uloge koje dobija su sve bolje. "Imaju više težine, kompleksnije su, dublje i uživam više u njima", kaže. "Kao da imate posudu u koju ne možete da prestanete da trpate stvari. Ranije, kao da sam bio uniformisan. Želeli su herojskog, epskog junaka."

Možda hispano populacija odrasta, pita se. Veliki broj visokoobrazovanih ljudi i stvarno prisustvo u filmu. "Sada je normalno videti kako meksički režiseri zahvaljuju na Oskaru, španski glumci i oni iz Portorika."

Ali je možda i do njega. Možda sve to ima veze sa transformisanjem malih karikatura u velike, upečatljive karaktere. On je umetnički rizikovao. Postao je vešt u ubacivanju duše u jednodimenzionalne likove.

Banderas, koji živi u Engleskoj sa devojkom Nikol Kimpel, savetnicom za investicije, prošao je kroz mnogo toga – preselio se u Englesku, razveo se 2015. od glumice Melani Grifit i pre godinu dana preživeo je srčani napad.

U bolnici je proveo samo jedan dan, ali, dok se oporavljao, shvatio je da ne može da se otrese tuge. "Iznenada shvatite da možete da nestanete u samoj jednoj sekundi."

Tuga je s vremenom ustupila mesto drugom osećanju: inspiraciji. I dalje je tu a ima još toliko toga da uradi.

© 2018 The New York Times

Ovaj tekst objavljen je u štampanom izdanju Njujork tajmsa na srpskom jeziku, koje se dobija na poklon uz svaki primerak Nedeljnika od četvrtka, 10. maja. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.