SVET DANAS

Gde su nestali socijalistički snovi kolumbijskih pobunjenika?

Gerilska grupa odustaje od snova
Nikolas Kejsi
Datum: 25/09/2018

Gde su nestali socijalistički snovi kolumbijskih pobunjenika?

Predsednik Ivan Duke. Fotografija: Ivan Valensija/Associated Press

HAVANA – Pobunjenici su dizali u vazduh naftovode i policijske stanice u Kolumbiji bombama ručne izrade. Zauzeli su auto-puteve i danima zatvorili delove zemlje. Ubijali su vojnike iz zasede a druge su uzimali kao taoce svog gerilskog pokreta.

Godinama je komanda pobunjenicima išla preko Israela Ramireza Pinede, jednog od pet gerilskih lidera koji vode poslednju veliku pobunjeničku grupu u Kolumbiji – Nacionalnu oslobodilačku armiju.

Iz podruma praznog hotela u Havani, Ramirez zahteva od vlade da pregovara sa njim i nabraja najnovije zatvorenike njegovih pobunjenika: četvorica vojnika, tri policajca i dva plaćenika.

"Jedan liberalni kolumbijski lider je pre pola veka rekao da je bolje koristiti jezik nego metke", rekao je Ramirez Tajmsu krajem prošlog meseca i dodao da on želi pregovore sa vladom a ne da uzima ljude kao taoce.

Ramirezovi pokušaji da dobije mir zasnovani su na nasilnoj strategiji koja je ove godine rezultirala desetinom ubistava.

Decenijama je oružana borba bila mantra njegove pobunjeničke grupe poznate kao ELN koja se bori protiv siromaštva napadima na državu. Ramirez je osuđen na 39 godina zatvora zbog planiranja otmice kolumbijskog aviona 1999.

Sada Ramirez, 64-godišnji komandant poznatiji po alijasu Pablo Beltran, priznaje da su ambicije njegove grupe danas mnogo manje. "Ne tražimo socijalizam", kaže i dodaje da njegovi pobunjenici žele osnovnu zaštitu za seljake i način da polože oružje.

Najveća kolumbijska pobunjenička grupa Revolucionarne oružane snage Kolumbije, poznata kao FARC, postigla je 2016. sporazum sa vladom koji štiti njihove članove od zatvora.

Sporazumom je okončano više od pet decenija sukoba, a predsednik Huan Manuel Santos je za njega dobio Nobelovu nagradu za mir. Ali je izgubio na popularnosti. Mnogi Kolumbijci su bili besni zbog sporazuma za koji kažu da je previše blagonaklon FARC-u. Reakcija je pomogla uspon novog predsednika Kolumbije Ivana Dukea koji je igrao na kartu besa zbog sporazuma sa FARC-om. Sada on mora da odluči da li će prihvatiti zahteve za mirovnim pregovorima sa ELN-om.

Godinama je ELN pregovarao sa Santosom i čak su obećali da će pauzirati sa borbama. Ali sa istekom primirja, grupa je nastavila sa napadima.

Kako se krvoproliće nastavilo, Ekvador – gde su se pregovori održavali – saopštio je da više neće biti domaćin pregovora, zbog čega su Ramirez i njegova delegacija morali da se prebace na Kubu.

Duke ne govori mnogo o pregovorima. Ali je njegova vlada i dalje u ofanzivi. Predsednik je 22. avgusta saopštio da je uhvaćen glavni finansijer gerile. "Nastavljamo sa planom šokiranja", tvitovao je on.

FARC je prošle godine položio oružje, ali kada su formirali političku partiju kako bi učestvovali na izborima, ubistvo članova kampanje i napadi na kandidate primorali su ih da se povuku u februaru.

"Imamo primer koji nas plaši", rekao je Ramirez o FARC-ovom sporazumu.

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.