Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Intervju

Životna ispovest Dan Tane: Najveća greška u životu mi je što sam dao pare Demokratskoj stranci

Političari su najveća šteta ove zemlje. Obećavaju i lažu, a ništa ne urade. Svi političari u Srbiji su katastrofa. Razočaran sam. Dao sam pare i kad je Demokratska partija dolazila, još u vreme Đinđića. Bio sam jedan od sponzora sa Zapada
Razgovarali Miljana Nešković i Branko Rosić
Datum: 08/07/2016

Životna ispovest Dan Tane: Najveća greška u životu mi je što sam dao pare Demokratskoj stranci

foto Igor Pavicevic

Osamdesetogodišnji Dobrivoje Tanasijević, holivudski restorandžija, filmski producent i utemeljivač fudbala u Americi, ekskluzivno za Nedeljnik ispričao je svoju verziju priče o dešavanjima u Zvezdi i srpskoj politici, napravo je paralelu sa engleskim fudbalom u vremenu kad je Margaret Tačer njega i njegove kolege vlasnike engleskih klubova majstorski postrojila stavivši pred njih ponudu koja se ne odbija, objasnio ko je zaista Lenart Johanson, ko Al Gor, a ko Monika Levinski; prisetio se čudnog poznanstva sa još čudnijim Bobijem Fišerom i poslednje večere sa Merilin Monro.

"Političari su najveća šteta ove zemlje. Obećavaju i lažu, a ništa ne urade. Svi političari u Srbiji su katastrofa. Razočaran sam", rekao je za Nedeljnik Dan Tana. "Dao sam pare i kad je Demokratska partija dolazila, još u vreme Đinđića. Bio sam jedan od sponzora sa Zapada. To mi je najveća greška u životu".

Govoreći o Crvenoj Zvezdi on je otkrio da je imao plan da od ovog fudbalskog kluba Zvezde malu Barselonu.

"Dva puta sam proveo po nedelju dana sa Laportom, koji je bio predsednik Barselone, koji mi je sve objasnio. Tačno mi je ispričao kako su oni počeli i došli do ove pozicije. Došao sam to da uvedem ovde. Onda su me navijači napali. Kao, ko sam ja da prodajem članstvo u Zvezdi... I ja sam digao ruke", rekao je Dan Tana.

On je otkrio da mu je Johanson deset puta rekao da mu je najteža odluka u životu bila kad je morao Jugoslaviju da izbaci sa Evropskog prvenstva 1992.

"To nije bila fudbalska odluka, nego politička. Zvao me je da mi to javi pre nego što je iko drugi saznao. Istu noć sam zvao Miljana i Batu da im kažem da smo izbačeni. Onda je Miljan reprezentaciju poveo u Švedsku nedelju dana ranije, pre svih", rekao je Dan Tana.

Čuveni restorandžija samo je jednom, za 50 godina zatvorio restoran - 1999. godine, u vreme bombardovanja Srbije.

"Rekao sam da Amerikanci ne mogu da jedu u mom restoranu dok se bombarduje Jugoslavija. Onda su me napali svi radnici. Amerikanci su to podržali. Kad smo posle otvorili, nije bilo mušterije koja nije došla i rekla: 'Podržavamo te sto odsto'", ispričao je Dan Tana.

U njegov restoran svraćao je čitav Holivud - od Sinatre do Merilin Monro, koja je poslednji put svratila tri noći pred smrt, da pojede fetućine alfredo.

"Pričala je o poslednjem braku, bila je potpuno nezadovoljna tim piscem, Milerom. Odjednom kaže: 'Dan, molim te, naruči porciju fetućina.' Bilo je već oko jedanaest, ja kažem da sam već večerao. Kaže: 'Poruči, hoću još jednu porciju, hoću ja.' Kažem: 'Nemoj, imaćeš problema sa linijom. Šta ima da jedeš u ovo doba...' Ona hoće. Bilo je tu nešto čudno", otkrio je Dan Tana kako je tekao poslednji razgovor sa čuvenom glumicom.

Još čudnije od Meriline odluke da jede u jedanaes uveče, je Dan Tanina odluka da obije Frenka Sinatru i da ne organizuje njegov 80. rođendan.

"Sećam se, bio je utorak. Tada sam zarađivao 2.000 dolara za noć, a oni su nudili 10.000. Znači - mnogo. Ali imali smo ljude koji su stalni gosti. Pitao sam ih da li bi makar stalne mušterije mogle da sede za šankom. Odgovor je bio da ne može niko i morao sam da odbijem. Posle toga njegova žena Barbara nikad više nije došla u restoran", kaže Dan Tana.

VELIKU ŽIVOTNU ISPOVEST DAN TANE ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD 7. JULA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU KOJE JE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.