Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Zid je Trampov ugovor sa Amerikom: 33. dan blokade

Nakon brojnih neuspelih pokušaja da se postigne dogovor između Trampa i demokrata, još uvek je neizvesno hoće li doći do nekakvog kompromisa
Datum: 23/01/2019

Zid je Trampov ugovor sa Amerikom: 33. dan blokade

Foto: Tanjug-AP

Američka vlada ušla je u 33. dan delimične blokade, a dok američkog predsednika Donalda Trampa demokrate optužuju da se služi taktikom držanja talaca, na predsednikovoj agendi ne nalazi se ništa drugo osim pitanja blokade. Bela kuća se bavi, piše Njujork tajms, samo jednim problemom, i to je problem.

"Postoji još važnih stvari kojima se niko ne bavi", kaže jedan od bivših službenika u administraciji Bila Klintona. Zid na granici sa Meksikom postao je, međutim, jedino pitanje koje zanima Trampa, zato što je uveren da je njegov mandat doveden u pitanje.

Tramp jedva čeka da sledeće nedelje, kako je planirano, održi Govor o stanju nacije, iako je Nensi Pelosi nagovestila da bi obraćanje predsednika Kongresu moglo da bude odloženo ukoliko vlada ostane u blokadi. Iz Bele kuće su, međutim, istakli da su razmatrali mogućnost odlaganja govora, te da će se predsednik, ukoliko do toga bude došlo, obratiti iz Bele kuće i to ne samo da bi govorio o zidu, pošto je to jedan od glavnih razloga iz kojih želi da se obrati Kongresu i građanima.

Pre toga će Bela kuća, Predstavnički dom i Senat dati sve od sebe da svetu teatralno prikažu kako rade sve što je u njihovoj moći da 800.000 zaposlenih u saveznim službama konačno dobije plate, piše CNN. U Senatu će se u četvrtak održati dva ključna glasanja o dva različita predloga koja za cilj imaju završetak blokade - jedan predlog podržali su republikanci, a drugi demokrate, a po svoj prilici, nijedan neće biti izglasan.

Prvi predlog, koji je izneo lider većine u Senatu Mič Mekonel, predviđa dozvolu za finansiranje zida i otvaranje blokiranih delova vlade. Predlog demokrata predviđa samo deblokiranje vlade bez dozvole za finansiranje zida. Očekuje se da nijedan od predloga ne bude usvojen u ovom trenutku, pošto je za usvajanje bilo kojeg od njih potrebno 60 glasova.

Sindikat FBI agenata upozorio je juče da je blokada vlade ugrozila sposobnosti biroa da sprovodi operacije i istrage, piše Gardijan. Hiljade zaposlenih u birou uz još stotine hiljada zaposlenih u saveznim službama radi već petu nedelju bez novčane naknade. Predsednik udruženja FBI agenata Tom O'Konor obratio se novinarima i  zatražio sredstva za finansiranje FBI-a kako bi biro mogao da nastavi sa radom.

Američki predsednik je već morao da zbog blokade odloži put u Evropu gde je trebalo da se u Davosu sretne sa evropskim liderima, i to u ključnom trenutku kada se svetska ekonomija usporava. On već nedeljama, piše Njujork tajms, nije uradio ništa po pitanju javnog promovisanja prioriteta poput borbe protiv zloupotrebe narkotika ili jačanja ekonomije. To izaziva sumnje u sposobnost republikanaca da unaprede agendu, iako je vlada toliko podeljenja da je pitanje kako bi bilo kakva agenda funkcionisala i da blokada nije u toku.

Predsednik je već nedeljama usredsređen na to da dobije sredstva za izgradnju zida na granici sa Meksikom, te je samo dva puta otkad traje blokada preskočio priliku da priča o zidu - kada je nenajavljeno svratio u Irak za Božić da poseti vojnike, i kada je nakratko bio u vojnoj bazi Dover u Delaveru prošlog vikenda kako bi odao počast četvorici američkih vojnika nastradalih u Siriji. Čak se i put u Nju Orleans gde se obratio poljoprivrednicima pretvorio u miting o zidu.

Nakon brojnih neuspelih pokušaja da se postigne dogovor između Trampa i demokrata, još uvek je neizvesno hoće li doći do nekakvog kompromisa. Optimisti se nadaju da bi taj kompromis mogao da podrazumeva da demokrate Trampu daju sredstva za izgradnju zida u zamenu za trajnu reviziju imigracionih zakona koji bi zaštitili one koji u Americi žive ilegalno već godinama. Drugi, ipak, nisu baš uvereni da će se postići takav dogovor pošto je Tramp bio spreman da čitavu svoju agendu podredi borbi za zid, kažu analitičari, zato što je pravo ta čelična barijera centralni deo njegovog političkog identiteta i njegove buduće kampanje na izborima 2020. godine.

Sagovornici Njujork tajmsa smatraju da Tramp zid doživljava kao svojevrsni ugovor sa Amerikom, odnosno ugovor sa svojim pristalicama; on smatra da ga je upravo obećanje da će sagraditi zid odvelo u Belu kuću. Zato tekuća blokada vlade nikako nije periferno pitanje koje je bacilo u senku sva druga pitanja, već najvažnije, makar iz perspektive predsednika.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.