Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zabava

(VIDEO) Bio je maneken, danas prodaje voće i povrće i deli savete za zdrav život: Hrvatski penzioner životnim stilom oduševio region

Kad se ujutru digneš, odmah vežbaš u krevetu. Drugo, ustaješ i ideš u kupatilo, skidaš se go do pasa i hladnom vodom umiješ celo telo. Potom se obučeš i ideš na trening. I meditiraj u prirodi, jedi šta hoćeš i bićeš večno zdrav, saveti su za zdrav i dug život koje potpisuje Taljat Selmani, simpatični osamdesetdvogodišnjak kog javnost zna kao Tonija i koji je trenutno najveća senzacija u Hrvatskoj i regionu
Datum: 22/01/2019

(VIDEO) Bio je maneken, danas prodaje voće i povrće i deli savete za zdrav život: Hrvatski penzioner životnim stilom oduševio region

Foto: Printscreen Youtube

Kad se ujutru digneš, odmah vežbaš u krevetu. Malo nogama, rukama, da se razgibaš. Drugo, ustaješ i ideš u kupatilo, skidaš se go do pasa i hladnom vodom umiješ celo telo. Potom se obučeš i ideš na trening, da vežbaš. Ne treba samo hodati, nego treba trčati, skakati, raditi na spravama, štrikovima, gore-dole, ma sve! I meditiraj u prirodi, jedi šta hoćeš i bićeš večno zdrav, saveti su za zdrav i dug život koje potpisuje Taljat Selmani, simpatični osamdesetdvogodišnjak kog javnost zna kao Tonija i koji je trenutno najveća senzacija u Hrvatskoj.

Njegov video u kom objašnjava kako grip ne postoji uz upečatljivi komentar: "Sramota, penzioneri su uništili zdravstvo. Boli me ruka, boli me noga, sve me boli... Vežbaj, pi..a ti materina!", za manje od 24 sata prikupio je više od 270.000 pregleda na Jutjubu, a ta je brojka još veća na društvenim mrežama.

"Evo, baš sam platio zdravstveno. A šta će mi to? Nikad nisam bolestan, ne idem doktoru, zdrav sam ceo život. Evo sad, da hoću, mogu te oboriti s nogu, rekao je Toni za Jutarnji list.

Trči, vežba na spravama, hoda, skače. Sve što je potrebno da mu krv proključa, no napominje kako nije dovoljno samo fiziča vežba. Važna je, kaže, i meditacija.

"Otkad sam u penziji, otkrio sam da mogu da vežbam i umom. Legnem i pustim da mi um trenira telo. U tim trenucima osetim kako mi svaki mišić radi. No, ne sme se zanemariti i boravak u prirodi. Meditacija u šumi, među cvećem i patkama uz jezero, to ti daje dug život, jer svi mi imamo dušu. Svaka travka, svako drvo, svaka muva, sve to ima dušu, i to treba poštovati", kaže Toni.

Kako je otkrio tajne meditacije, tako je prestao da jede meso. Kaže, više mu to telo ne prihvata, tako da mu se jelovnik sastoji od raznih variva, povrća i voća. Ipak, ističe da bi svako trebao da jede šta mu duša poželi.

"Nema smisla da se ograničava", dodao je. 

Ponosno napominje kako nije nikada zapalio cigaretu, a kada je reč o alkoholu, popije malu rakiju svako jutro. I pokoje pivo tu i tamo.

Toni je rodom iz Albanije, a u Zagreb je došao 1960. godine nakon što se vratio iz vojske. Najpre je radio u Hrvatskom telekomu i priključivao domaćinstva na telefonsku mrežu. Tako je upoznao ceo Zagreb, ali uz dnevni posao imao je i još jedan. Naime, kako kaže, bio je i maneken.

"Ne samo maneken nego prvi maneken u Jugoslaviji. Radio sam reklame za Varteks, Kamensko, reklamirao sam hranu, piće, u jednoj reklami sam glumio šeika za bivši Interkontinental, sadašnju Esplanadu. Pa za Pitralon sam snimao reklame još do pre deset godina", otkriva Toni i dodaje da je neke reklame snimao i sa svojom suprugom, za koju kaže da je najlepša žena na svetu.

"Već smo 55 godina u braku i imamo sina koji je isto najlepši na svetu. I jednog unuka. On je već sada, s pet godina, pravi muž, pa najlepši na svetu", skromno će Toni. Kaže da je ljubav najvažnija na svetu.Još šezdesetih godina počeo je da trenira borilačke veštine, tekvondo, kik boks i džiju džicu,...

Njegovi susedi takođe napominju da je reč o jednoj veoma atraktivnoj porodici. "Kada smo bili deca, znali smo ga zvati Pitralomp", kažu oni.

Toni je sa 55 godina otišao u pevremenu penziju. Iako su mu godine rekle da je vreme za odmor, njegovo telo to nije htelo ni da čuje, pa je otvorio štand s voćem i povrćem. Tamo je još radio 15 godina, tako da je u pravu penziju otišao tek sa 70, a sve njegove kolege s tržnice za njega imaju samo reči hvale.

"On se prema svim kupcima odnosio jednako, bio to neki bogati čovek ili siromah. I nikada nije prodavao lošu robu. Ako je vidio da je neka jabuka barem malo trula, on bi je maknuo iz prodaje", rekao je njegov kolega.

Između ostalog, Toni jako voli uzrečice, među kojima su "odelo čini čoveka", "po jutru se dan poznaje" , "zlo se uvek vraća". 

Ovu je zadnju popratio i primerom iz stvarnog života. Kako kaže, samo jednom je napravio nešto loše u životu, i to mu su odmah obilo u glavu.

"Kao mladić pronašao sam novčanik jednog partizanskog oficira i nisam ga vratio. Samo nekoliko dana kasnije vozio sam se po Držićevoj i auto mi je eksplodirao, jedva sam izvukao živu glavu! Od tada nikada nisam ništa loše učinio", priča Toni.

Naime, on ima teoriju da dobri ljudi umro iznenada, u jednom danu. To vidi po svome dedi koji je živeo 102 godine, te se brinuo o njemu nakon smrti njegovih roditelja.

"Umro je u jednom danu, i to je način na koji i ja želim otići. Bez nekih cevčica u vratu pa da ležim mesecima u bolnici. Samo neka jedan dan dođe smrt po mene i neka me odvede. I ja ću biti najsrećniji", zaključio je Toni.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.