Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Feljton

Ubistvo Zorana Đinđića: Događaji koji su menjali Srbiju (92)

Kao što Amerikanci u sekund znaju gde su bili u trenutku rušenja „bliznakinja" 11. septembra, pa čak i kada je pucano na Ronalda Regana ili na braću Kenedi, ili Britanci kad su čuli za smrt Ledi Di 31. avgusta 1997, kao što Šveđani pamte odlazak Ulofa Palmea, ili taj 11. septembar 2003, kada je Srbin ubio Anu Lind, tako svako u Srbiji može da se seti gde je bio u času kada je ubijen Zoran Đinđić
Datum: 18/03/2018

Ubistvo Zorana Đinđića: Događaji koji su menjali Srbiju (92)

Profimedia

Terorističko-kriminalni akt zavere realizovan je u potpunosti dana 12. marta 2003. godine, oko 12.30 časova. Lišen je života predsednik Vlade Republike Srbije dr Zoran Đinđić, u Ulici Nemanjina broj 11, na prostoru ispred petog ulaza zgrade Vlade Republike Srbije.

Iz kancelarije broj 55, na drugom spratu zgrade 'Geozavoda', u Ulici Admirala Geprata broj 14, snajperskim hicem iz puške marke 'hekler i koh', kalibar 308 vinčester, Zvezdan Jovanović je jednim metkom, koji je prošao kroz srce, levo plućno krilo, slezinu i jetru, sa ulazom u desnom nizdojkinom predelu grudnog koša i izlaznom ranom na leđima, na spoju grudnog koša i trbuha, lišio života predsednika Vlade Republike Srbije dr Zorana Đinđića.

Zvezdan Jovanović je ispalio još jedan metak iz iste puške kojim je pogodio Milana Veruovića, službenog pratioca predsednika Vlade, u predeo prepone sa desne strane, nanevši mu teške telesne povrede opasne po život."

Tako je glasilo jedno od prvih zvaničnih saopštenja, 12. marta 2003. godine.

Kao što Amerikanci u sekund znaju gde su bili u trenutku rušenja „bliznakinja" 11. septembra, pa čak i kada je pucano na Ronalda Regana ili na braću Kenedi, ili Britanci kad su čuli za smrt Ledi Di 31. avgusta 1997, kao što Šveđani pamte odlazak Ulofa Palmea, ili taj 11. septembar 2003, kada je Srbin ubio Anu Lind, tako svako u Srbiji može da se seti gde je bio u času kada je ubijen Zoran Đinđić. Vreme ne menja stvar, niti sećanja.

Je li to prokletstvo čoveka koji je toliko zagledan u budućnost, da ne prepoznaje ono što ga čeka danas ili sutra? Tragedija olimpijskog šampiona koji zapinje na poslednjoj preponi i ostaje da leži, kriveći sebe, nepomičan, zadihan, zauvek okupan reflektorima?

Nije nimalo lako zamisliti kako bi izgledala Srbija da je Đinđić preživeo. Da je stvarno dobio vlast... Da je on vodio „Sablju"? Da je on pohapsio zemunski klan? Da je on dobio podršku koju su dobili njegovi naslednici. Da je kao takav dobio konačno i neke pare od Zapada. Razumevanje. Poverenje na lizing. Da je završio nacionalni program. Da je on ušao u rešavanje kosovskog problema. Da se on s Milom dogovarao oko državne zajednice. Da je uređivao odnose u Republici Srpskoj. Da je uspeo još nekoliko godina, na tom preživelom zanosu, da se odupre Koštunici.

Imao je širu sliku. I kad je uvodio veronauku, i kad je vraćao Ćosića i Latinku Perović u politički život. Imao je ideju, kakvu - nikad nećemo do kraja saznati.

 

≤ PRETHODNO

≥ SLEDEĆE

 

*Feljton iz knjige "100 događaja koji su promenili Srbiju"

 

 

*Projekat „100 događaja koji su promenili Srbiju" je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Floyd011
19.03.2018 - 12:45
Ko kaže?
Ne znam zašto se stalno priča da je ubistvo Zorana Đinđića promenilo Srbiju. Naprotiv, upravo to ubistvo je čin koji je omogućio da Srbija ostane skoro ista kakva je bila devedesetih godina prethodnog veka.