Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

"Trebalo je više da slušam Brajana Ferija"

Na koncertu nije bila pesma "Kiss and Tell", poznata po Ferijevom spotu sa tadašnjim modelom i njegovom velikom ljubavi Džeri Hol, koja ga je ostavila zbog Džegera. Nije lako upravljati modelima ni u kibernetici, a ni u životu
Piše: Branko Rosić
Datum: 16/09/2018

"Trebalo je više da slušam Brajana Ferija"

Foto Tanjug

U petak, u Areni, na koncertu Brajana Ferija, pitala me je: "Koja je ova stvar?" Odgovorio sam joj: "'Virginia Plain' sa prvog albuma Roxy Musica" i setio se jedne turobne noći. Spremao sam Kibernetiku i noć pred ispit setio sam se jednog intervjua Brajana Ina koji svira upravo na tom prvom albumu Roxy Musica i u pesmi "Virginia Plain". On je pričao o značaju kibernetike i ja sam tada, a bila je to rana osnovna škola, bio siguran da ću studirati nešto što će imati veze sa tim. Bilo je to vreme idola, pa sam ja prihvatao šta su oni preporučivali, knjige, filmove, muziku, pa čak i ako se radilo o preporukama za dalje školovanje.

Nisam baš upisao fakultet zbog Brajana Ina, ali sam ga se setio kao i tog ispita u prošli petak na koncertu njegovog imenjaka Brajana Ferija. I nisam, osim tih nekoliko minuta pesme, razmišljao o ispitima i bubanju. Razmišljao sam više o nekoj čauri, jesenjoj čauri, koja te na ovim događajima izoluje od turobne svakodnevice. Drago mi je što je od svih posetilaca koncerta koje poznajem najmanje političara i novinara koji prave tu paralelnu i oficijelnu stvarnost u medijima. Tako je već godinama na svim kulturnim dešavanjima u gradu i postoji rascep između te dve stvarnosti grada. Ovo su ta parčad grada i zemlje u kojoj bi voleo da živiš.

Dva sata pred koncert srećem Gorčina Stojanovića koji mi otkriva da je nosio odelo samo u dve ili tri prilike. Upamtio sam dve - Gorčinova svadba i koncert Roxy Music. Žuri kući da i te večeri obuče odelo jer kako drugačije? Kako drugačije dočekati zvezdu koja je odmah sa aerodroma u Beogradu otišla u Narodni muzej? I to nije prenemaganje superstara već iskrena posvećenost čoveka koji je završio britanske umetničke škole. Sigurno je da će ta njegova fotografija ispred eksponata muzeja biti u ravni onih fotki Hičkoka sa večere u Skadarliji.

E da, položio sam onog jutra Kibernetiku, neka šestica zbog truda, a ne znanja. Možda je trebalo da u detinjstvu više čitam intervjue Brajana Ferija nego Brajana Ina. Da se ne mlatim sa kibernetikom - naukom o upravljanju, oslonjenom na teoriju informacija, razvoj komunikacionih modela. Uz Ferija bi bilo drugačije upravljanje i savladavanje raznih modela, kako onih na platnu, tako i u životu. A kad smo kod tih upravljanja modela, na koncertu nije bila pesma "Kiss and Tell", poznata po Ferijevom spotu sa tadašnjim modelom i njegovom velikom ljubavi Džeri Hol, koja ga je ostavila zbog Džegera. Nije lako upravljati modelima ni u kibernetici, a ni u životu.

 

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Milan
18.09.2018 - 08:52
Faktografska ispravka
Gospodina Rosića moram da ispravim: pred kraj navodi da se u spotu za pesmu Kiss and Tell pojavljuje Džeri Hol, a zapravo je reč o Mendi Smit, manekenki koja je u to vreme (kraj 80-ih) bila u vezi i kasnije (kratko) u braku sa basistom Stonsa Bilom Vajmanom. Inače je sam članak zanimljiv, kao i uvek.