Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Feljton

Tranzicija i privatizacija: Događaji koji su menjali Srbiju (91)

Posle Petog oktobra i rušenja režima Slobodana Miloševića, nove vlasti su započele privatizaciju oko 500 preduzeća, a „prava tranziciona privatizacija" počela je 12. februara 2001. godine kada su usvojene izmene i dopune zakona o svojinskoj transformaciji
Datum: 17/03/2018

Tranzicija i privatizacija: Događaji koji su menjali Srbiju (91)

Profimedia

Tema privatizacije u Srbiji posle petooktobarskih promena izazivala je, izaziva i izazivaće oštre polemike o efektima i svrsishodnosti.

Zemlja je izvučena iz blata, ali dometi privatizacije su daleko od očekivanog, pa i obećavanog.

Prve privatizacije državnih preduzeća u Srbiji počele su još za vreme savezne vlade Ante Markovića 1989. godine. Primitivni oblik transformacije državnih preduzeća u takozvana mešovita „obogaćena" je tokom devedesetih kada je nastavljen model neobavezne privatizacije usmerene ka radničkom akcionarstvu, uz privatizaciju dela Telekoma koji je posle rata u Bosni i ukidanja najvećeg dela sankcija za SR Jugoslaviju podigao ekonomiju - kratkotrajan uspon je trajao do rata na Kosovu i NATO bombardovanja.

Posle Petog oktobra i rušenja režima Slobodana Miloševića, nove vlasti su započele privatizaciju oko 500 preduzeća, a „prava tranziciona privatizacija" počela je 12. februara 2001. godine kada su usvojene izmene i dopune zakona o svojinskoj transformaciji.

Vlada Srbije 2001. godine odabrala je model prodaje društvenog i državnog kapitala. U periodu 2001-2004. privatizovana su 1.382 preduzeća uz prihod od oko milijardu i po evra.

Avgusta 2006. godine u postupku privatizacije od ukupno 4.600 preduzeća nalazilo se čak 4.338. Uz privatizacije i strane direktne investicije sredinom 2010. godine u Srbiji je poslovalo 11.000 preduzeća čiji je vlasnik jedno strano fizičko ili pravno lice.

S druge strane, od 2002. do 2010. godine raskinuta su 642 ugovora o privatizaciji. Vlada je 2001. donela i odluku o restrukturiranju velikih društvenih preduzeća, a u postupak je ušlo 70 velikih društvenih preduzeća sa više od 150.000 zaposlenih.

I to je druga strana medalje privatizacije, koja je nepune dve decenije od početka procesa, ipak, za mnoge dobila negativan predznak kao neuspešna.

Priča o privatizaciji je zapravo priča o dobitnicima i gubitnicima tranzicije. A gde ima pobednika i gubitnika, nema onih koji su u pravu.

 

≤ PRETHODNO

≥ SLEDEĆE

 

*Feljton iz knjige "100 događaja koji su promenili Srbiju"

 

 

*Projekat „100 događaja koji su promenili Srbiju" je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.