Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Svi optužiše Sajam knjiga zbog Kije a niko zbog kambeka haških vedeta

I u toj podeli će se šamarčine deliti rijaliti zvezdi, a ne likovima koji su počeli rat i koje ovih nedelja vade iz naftalina ako su ih uopšte nekada i stavljali u njega
Piše: Branko Rosić
Datum: 04/11/2018

Svi optužiše Sajam knjiga zbog Kije a niko zbog kambeka haških vedeta

Foto Profimedia

Probudim se jutros, pomislim na sinoć trijumfalno završeni BG džez festival, sat kasnije odem na kiosk, a na njemu "Moramo biti spremni za novi rat", kaže Veselin Šljivančanin. Ništa o džezu, slabo o Sajmu knjiga... To je stvarnost u dnevnim print medijima. Šljivančanin, čiji je retro imidž ostao upamćen iz višesatnih ratnih dnevnika s početka devedesetih, uklapa se savršeno u aktuelnu ediciju "Povratak ratnika", a svi optužiše Sajam knjiga zbog Kije Kockar a niko zbog kambeka haških vedeta. A bilo je njihovih slika duž celih aleja sajmišta, ali i to je tendenciozno kada od celog sajma vidiš samo haške optuženike ali je sramota da ih aboliraš pred rijaliti zvezdom.

To je problem medijskog odnosa prema kulturi koja ne može da se izbori za prajm tajm ili naslovnice ako nije na koridoru skandala. Zato će Ivona Jevtić uzimati veću minutažu ili kvadraturu print prostora od rasprodatih koncerata. Zato će i medijska percepcija Sajma biti Legijina knjiga, pljeskavice (kojih nema brojem i slovom nijedna), Zoranah, Kija Kockar... I u toj podeli će se šamarčine deliti rijaliti zvezdi, a ne likovima koji su počeli rat i koje ovih nedelja vade iz naftalina ako su ih uopšte nekada i stavljali u njega.

Istina, stanje u kulturi je decenijama očajno. Mladi dramski pisci nemaju neke šanse jer je broj premijernih predstava desetkovan. Mladi režiseri jedva snimaju, a ako dobiju reklamu za majonez, to je krajnja stanica izgubljenih snova o nekom filmu ili TV seriji. Ali i pored sveg tog očaja, poslednjih godina bilo je odličnih stvari. Laguna je pokazala da otvaranje knjižara može biti uspešno i njih ima u centru svakog grada u Srbiji, pa će neko pomisliti da Srbi, posle klađenja, jedino vole da čitaju. Booka je pokazala da i kvalitetna književnost može opstati i uvela nas u pregled vrhunskog svetskog literarnog štiva. Festivali kao što su Slobodna zona, Faf, Oktobarski salon i naravno BG džez festival brojnošću, repertoarom i brojem gledalaca učinili su da kulturna jesen bude dostojna metropola.

To je primetila australijska ambasadorka Rut Stjuart koja mi hvali ponudu u Beogradu na sjajnom koncertu njenih zemljaka -- benda The Necks. Zato mi već fale Irena i Stanislav koje sam viđao u aulama džez festivala. Fale mi kupovina knjiga i kafa na galeriji Hale 1 na Sajmu knjiga. Fale mi te enklave u kojima preživa i preživljava onaj Beograd koga nema u novinama. A neko bi cinično rekao "Pa ima vesti na naslovnoj iz kulture", i upravo gledam naslovnicu na kojoj piše "Mrtvu glumicu silovao vođa navijača".

 

 

 

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.