Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Švedska i mi: Dobismo samo život hladan kao smrt, a ne i standard

O švedskom putu govorio je čak i Radovan Karadžić, ali su i tu u finalu krenuli tenkovi, a ne volvo
Piše: Branko Rosić
Datum: 16/12/2018

Švedska i mi: Dobismo samo život hladan kao smrt, a ne i standard

Šta je za tebe Švedska? Ono već ofucano "Hladno, ali standard". Ima i ono "švedski akcioni" kada je davno pre interneta, pornhuba i ostalih seksualnih hubova stizala filmski ekranizovana sloboda iz švedskih erotskih filmova. Malo je tim terminom "švedski akcioni filmovi" oštećena danska erotska kinematografija jer su mnogi soft erotic filmovi bili Made in Denmark. Ali niko se tu nije bunio jer su to toliko kompatibilne zemlje, pa su zajedno radile mnoge stvari: patentirale socijalno blagostanje, zadovoljstvo građana, građanske slobode... a sada i planetarno poznate krimi serije.

Decenije vladavine švedskih socijaldemokrata omogućile su to "Hladno, ali standard", pa je zato i bolno odjeknuo osamdesetih godina atentat na švedskog premijera Ulofa Palmea jer je upravo on bio simbol tog švedskog "levog puta". I tada je istaknuto da se on razlikovao toliko od svih drugih političara jer je ubijen dok je išao sa ženom u bioskop bez telohranitelja. To je bilo to skandinavsko nivelisanje društva i razlika savršeno kao komadi nameštaja u danskom Jysku. Zato su na početku višestranačkog života u Srbiji i šire, mnogi lideri partija privlačili birače programom koji je blizak skandinavskom modelu. Govorio je to i Slobodan Milošević, pa je ruža osvanula kao logo nove partije SPS. Ali dobismo samo život hladan kao smrt, a ne i standard. O švedskom putu govorio je čak i Radovan Karadžić, ali su i tu u finalu krenuli tenkovi, a ne volvo.

Zato je bilo logično da u petak uveče Švedska ambasada priredi druženje sa nekolicinom nas u kafeu podno Hale sportova i da naši domaćini pored zamenika ambasade Joakima Verna i njegovih kolega budu i članovi svetski poznate indie-rock atrakcije iz te zemlje - benda Mando Diao. Bilo je logično da upravo Švedska to veče obeleži 70. godišnjicu od usvajanja Univerzalne povelje o ljudskim pravima. A neki sat kasnije i frontmen benda Mando Diao je rekao publici da ne zaborave da se bore za ljudska prava, a onda je krenuo rafal fantastičnih pesama gde smo se podsetili da su pored ljudskih prava, automobila, socijale, Šveđani majstori za zarazne refrene, pa će horsko pevanje najpoznatijeg hita benda "Dance With Somebody" gromoglasno udariti o plafon Hale sportova.

Dva sata pre toga pričao sam članovima Mando Diaoa o svom prvom dolasku iz Kopenhagena u Švedsku, brodom, jer čuveni most između dve zemlje još nije bio izgrađen. Gitarista benda me je pitao: "Šta bi bilo da on nije izgrađen?" Odgovorio sam mu: "Duže bi se putovalo, a i ne bi bila snimljena krimi serija 'Most'." A dva sata kasnije, glava puna hitova, pala mi je na jastuk kupljen u Jysku. Scandinavian sleeping and living.

 

 

 

 

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Рабиндрант Палковљевић Браћала
20.12.2018 - 17:16
Шведски текст
Ваљда се због обавеза према централи, а и из лошег одгоја, морао поменути Радован. Пре и после његовог помињања, текст је попут Шведске радним данима, уби биоже досадан. А Росић доследан.