Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Rehabilitacija Draže

Vukao me je po nekakvim tribinama na kojima se govorilo o slobodi medija, i na kojima je taj kvisling bio najgrlatiji, da bi danas vaskrsao u uredničkoj fotelji, verovatno se predstavljajući onim mučenicima iz "Danasa" kao nekakav Norvežanin
Piše: Mihailo Medenica
Datum: 31/03/2016

Rehabilitacija Draže

Tačka na proces rehabilitacije đenerala Dragoljuba Mihailovića stavljena je imenovanjem čiča Draže Petrovića za glavnog urednika dnevnog lista "Danas". Kako zemni ostaci onog Draže nisu pronađeni ni posle sedam decenija od egzekucije, tako su nadzemni "ostaci" ovog Draže preseljeni iz kafane "Lovac" u fotelju Zorana Panovića, razrešenog glodurskog đuvegije, poslednji put viđenog u "Ćirilici" kako pokušava da postavi pitanje Aleksandru Vučiću na koje neće odgovoriti Milomir Marić.

No, uz onog Dragoljuba četovao mi je đed, poginuvši za njega, kralja i otadžbinu, a uz ovog sam četovao ja, poginuvši više puta u kafani "Rab" negoli "mladi Nebojša" u uključenjima gledalaca kod one Bećkovićke u onoj emisiji koja nije ukinuta, već je zbog podužeg reklamnog bloka na čekanju dok se ne izređaju svi proizvođači uložaka i deterdženata.

Elem, vest o rehabilitaciji Draže zatekla me je s kašikom graška u ruci, nespremnog što se ono kaže, spuštenih pantalona u trku ka poljskom WC-u koji je pritom zauzet, maltene...

Nije da koristim priliku da se pospem pepelom - al' mala je ovo država koliki je to izdajnik, što bi Ilija Čvorović rekao, a ja potvrdio, voljeni moj predsedniče Vlade, Aleksandre Veliki, ako dozvolite da Vas tako nazovem; Vi zbog kojeg i muškarci i žene znaju zašto, a ne - kao u slučaju onog piva - samo jači pol; Vi koji zorom isprepadate usnule petlove; koji probudite monahe za jutrenje; koji presečete dvesta crvenih traka na novootvorenim pogonima i podvežete trista pupčanika tokom samo jednog dana; Vi koji zbog svih nas drhtite kao Mira Furlan u "Raljama života" da mi ne bismo morali...

Takvom sam čoveku, dobri moj Aco, slepo verovao - bio mi je urednik, a ja mlad, hteo sam da jedem, hteo sam da je... a to košta (što bi Čvorović rekao takođe), a mene je koštalo, i to preskupo!

Za sve je taj bradonja dečjeg lica kriv - kunem se!

Onoliko sam mu puta podviknuo: "Ovakvog si čoveka našao da falsifikuješ" kad god bi napisao nešto protiv Vas i Vaših isceliteljskih moći, na šta bi mi preteći odgovarao: "I ti ćeš ovo da radiš, Medo, samo sutra", a ja sam naivno, ko Kristina, lupkao nožicama i plivao ka obali ubeđen da izgledam predivno i pišem još bolje (njegove reči, dabome), klevećući Vas ponekad, u ponekom tekstiću, koliko da me na komandu četovođe Dragoljuba kakav major Gašpar ne zatekne pitanjem: "A hoćemo li mnogo da platimo kad dođu vaši?"

Svi smo mi, nije da se pravdam, želeli da budemo pomalo Draža, slepo ga prateći na Ravnu goru satire, dok ste vi ko Peko Dapčević i general Ždanov u jednom, hrabro koračali oslobođenim ulicama Beograda na vodi, s pesmom na usnama i Vulinom na ramenima!

Da znate i ovo, vukao me je po nekakvim tribinama na kojima se govorilo o slobodi medija, i na kojima je taj kvisling bio najgrlatiji, da bi danas vaskrsao u uredničkoj fotelji, verovatno se predstavljajući onim mučenicima iz "Danasa" kao nekakav Norvežanin, pa još i ekspert, jer dobro zna da se ovde strancu veruje na reč, po onoj staroj: "Vo se drži za rogove, čovek za reč, a budala za diplomu!"

Secite me gde sam najtanji ako im se nije predstavio kao Ole Gunar Dragoljub pokušavajući da zabašuri svoju disidentsku prošlost i činjenicu da je nas, nešto mlađe, zatrovao idejom da vlast ne valja, iako smo svojim očima mogli da se uverimo u svim informativnim emisijama da nam je zaista neprijatno koliko nam dobro ide!

Meni je, evo, tek sad došlo iz dupeta u glavu koliko mi je neprijatno, jer verovao sam čoveku koji je kod onog elementa Kesića gostovao više puta i od samog Kesića, a za Vas, oči moje vizionarske, kažu da iskačete iz paste za zube, a Ole Gunar Dragoljub čiča Solsker Petrović još samo kod onog Karamele nije gostovao (mada treba proveriti)!

E, to je čovek koji je rehabilitovan i čiji su nadzemni "ostaci" premešteni iz kafane u fotelju, ja da Vam kažem. To je čovek koji je u nama mlađima sistematski ubijao potencijalnog naprednjaka, iako sam i sâm nebrojeno puta imao želju da se uključim u taj Utisak nedelje i kažem: "Dobro veče, ovde mladi Mihailo, želeo bih samo da kažem da podržavam gospodina Vučića fizički i mentalno", ali ko bi sutra smeo Čiči na oči u "Rab"!

Ako sam možda nekada i nešto napisao protiv Vas, predsedniče, koristim priliku da se izvinim, sve je to posledica malignih dana provedenih s ovim rehabilitovanim i zablude da treba verovati čoveku s bradom! Da je tako - Vi biste je prvi imali, a ne kao on, nalik onom Mikiju Vujoviću s "Palme" koji je pretio NATO-u, a ovaj nama: "Dođite u kafanu, ali se nećete vratiti"...

Iskreno Vaš pokajnik i nekadašnji Dražin - Misirac!


Ukupno komentara: 4Sva polja su obavezna.nikica
31.03.2016 - 12:15
zbun
pazi kad neki nisu sigurni ko je rehabilitovan. ha ha ha... vec danim je polomika. veliki pozzz
Sp
31.03.2016 - 16:47
Ukratko:
cvil-cvil, šmrc-šmrc, citat iz domaćeg filma, cmok-cmok. kme, citat iz domaćeg filma, šmrc-cmok.
Бунар
31.03.2016 - 16:48
Свака част
К\'о увек у среду.
Данко Б. Марин
31.03.2016 - 16:48
Онако уз ћевапе ....
Ћевап из Вучићеве ручице - испаде као Стаљинов пољубац , онај цокић који је љупко делио пре слања на : ,,службени пут\" :-)