Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

Rašković Ivić o protestima: Nije u redu da se Bane Trifunović postavlja kao moralna vertikala

Odgovarajući na pitanje o zahtevima sa protesta "Jedan od pet miliona" koji su upućeni opoziciji, Rašković Ivić je smatra da bi prelazna vlada, lustracija, zakon o poreklu imovine i plan od 30 tačaka Saveza za Srbiju, trebalo da budu dovoljne garancije učesnicima protesta
Datum: 21/01/2019

 Rašković Ivić o protestima: Nije u redu da se Bane Trifunović postavlja kao moralna vertikala

Foto: Nedeljnik

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić izjavila je u Jutarnjem programu N1 da bi raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora predstavljalo "kupovinu vremena" aktuelne vlasti i dodala da na izbore, 31. marta ili 14. aprila koji se pominju u pojedinim medijima, Savez za Srbiju neće izaći jer je to, kako kaže, besmisleno pod trenutnim uslovima.

"Služi Vučiću samo za kupovinu vremena i da sakrije da je njegova kosovska politika potpuno propala", rekla je ona.

Rašković Ivić je dodala i da se se opozicija sprema na zajednički nastup.

"Ali nismo toliko blesavi da idemo 'klanicu' pod ovakvim uslovima jer to nisu izbori, to je bukvalno 'klanica'. Ako imate 'okupaciju' elektronskih medija sa nacionalnom frekvencijom, mejnstrim listova, tabloida, ako imate državne resurse koje koristite, onda nemate nikakve šanse", smatra Sanda Rašković Ivić.

Potpredsednica Narodne stranke rekla je i da je o eventualnom bojkotu vanrednih izbora razgovarala i sa kolegama iz opozicije koji ne pripadaju Savezu za Srbiju.

"Oni su su raspoloženi da se bojkotuje, ali sve zavisi od toga kako će se njihovi lideri postaviti oko toga", rekla je ona.

Odgovarajući na pitanje o zahtevima sa protesta "Jedan od pet miliona" koji su upućeni opoziciji, Rašković Ivić je smatra da bi prelazna vlada, lustracija, zakon o poreklu imovine i plan od 30 tačaka Saveza za Srbiju, trebalo da budu dovoljne garancije učesnicima protesta.

"Ako smo mi spremni da to potpišemo u vidu nekog ugovora, onda je to garancija. Sve se pretvara u jednu glumačku predstavu koja ide, šeta se svake subote", kaže ona.

Komentarišući izjavu glumca Branislava Trifunovića da bi opozicija bila izviždana na protestu, Rašković Ivić je rekla da jako ceni njegov napor, ali da "nije u redu da se on postavlja kao moralna vertikala".

Naglašava da je neophodno da protesti dobiju jasan politički profil jer u suprotnom postaju "gotovo anarhična glumačka predstava"."Što kaže narod - ili hop ili trop u nekom trenutku. I bojim se da će biti trop ako se protesti nastave ovako", ističe ona.

Prema njenim rečima, jedino narod sa jasnom politikom, političarima i strankama može da iznedri promene koje je demokratske.

"On je i počeo kao politički protest, kao reakcija na prebijanje Borka Stefanovića. I onda sad odjednom imate samo glumce ili novinare koji govore, ili neke ličnosti koje su inače svi bili u predsedništvu Pokretu slobodnih građana. Tako da nije baš da niko nije političar. Mislim da to ne treba da se pretvara u protest protiv opozicije i protiv vlasti", zaključila je Sanda Rašković Ivić.


Ukupno komentara: 3Sva polja su obavezna.Dušan
21.01.2019 - 15:52
ista priča svaki put
Stranke opozicije i posle 30 godina nam nude samo ličnosti, svoje lidere koji o svemu odlučuju u svojim strankama. Programi stranaka su mrtvo slovo na papiru, a strukture ne postoje. Ne vidim šta takve stranke mogu da ponude građanima koji šetaju. Lidere koji su već bili u vlasti i dobrim delom doprineli degradaciji društva? Opozicija koja poslednjih šest godina samo briše prašinu sa poslaničkih klupa zaslužuje da bude izviždana. Ne vidim zašto je problem da govore glumci, muzičari, sportisti? To je sloboda govora i bolje da slušam njih nego već prežvakana obećanja političara koji su ista mnogo puta izrekli i prekršili.
Igor
21.01.2019 - 15:52
Lustracija svih
Vidite Gospodjo, moj stari je odlucio da kad je primio prvi penzioni cek ukine sebi pravo glasa smatrajuci to moralnim cinom posto mu drugi placaju penziju. Nisam primetio da iko od vas I blizu odluke o povlacenju. Dosta je vise bilo. Pocelo je!
ja
22.01.2019 - 14:11
pogled sa zapadne strane
\"...jedino narod sa jasnom politikom, političarima i strankama može da iznedri promene koje su demokratske.\" mada ne volim s kim cu usporediti ali ovo je istina. hdz u hrvatskoj je pobjedio i zivi i dan danas na ovakvim osnovama. bili su jedinstveni od samog zacetka i pocetka njihove politike, 95\% su bili za tudjmana i sve sto je on ikad rekao i zato su uspjeli u svojim promjenama koje su nazvali \'demokratskim\' mada to sa demokracijom nema blage veze, ali sa hrvatskog gledista to jest to i bas ih briga za istinu. naravno, ima izuzetaka i medju hrvatima od samog pocetka ali to je neznatan postotak, mozda su sad malo podigli ali cak i takvi ne mogu nista uciniti. dok u srbiji i medju srbima takvo nesto je nemoguce. srbi su svi \"pametni\", svi sve \"znaju\", i nedaj Bog da su slozni, nasto bi to licilo. dva srbina pet partija. zna Sandra sve ovo jako dobro