Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Pukni zoro

Lepo je i kad Vučić želi da podigne spomenik Nemanjićima, ili Gavrilu Principu u parku odakle je pucano na Đinđića. Ali zar ne postoji neki Zavod za spomenike, neka naučna institucija, neka cehovna organizacija, društvo vajara, SANU, koji treba da odluči šta, gde, kada i zašto podići?
Piše: Veljko Lalić
Datum: 16/01/2017

Pukni zoro

Čitajući tekst Darka Hudelista o siminovcima, prvi put na iPhoneu, pomislio sam kako više u Srbiji nema takvih ljudi. Nema uopšte ljudi - da sastavite ozbiljnu vladu, ozbiljan dnevni list, instituciju, javni život...

Onda sam pomislio da je možda i to bolje, pošto su nam naši elitni pesimisti svih ovih godina donosili samo probleme i ratove.

Setio sam se i prisluškivanog razgovora Slobodana Jovanovića i Dragoljuba Jovanovića, koji smo Miodrag Janković i ja pronašli u Arhivu Univerziteta Kolumbija, a u kojem se naš lik s novčanice od 5.000 dinara žali svom prezimenjaku, nakon susreta s knezom, kako mu smetaju intelektualci koji nemaju intuiciju i opšti pogled. Pa zaključuje citatom Laze Kostića: "Polutan filozof ništa ne valja, draža mi je prava budala"...

Dakle, i Slobodanu bi bio danas draži tamo neki poslanik, da vam ne kažem baš na koga sam prvo pomislio, od jalovih intelektualaca koji neuspešno razmišljaju o srpskom nacionalnom pitanju.

Ne znam šta bi danas rekli Jovanović, knez Pavle ili Nikola Pašić kad bi ih nekim čudom nauke probudili, ali siguran sam da bi se zbunili proslavom Dana Republike Srpske, na kojoj se intonira lažna himna "Gvozdenog puka", "Pukni zoro", koju je pre koju godinu za jedan film komponovao slovenački muzičar Manjifiko.

Kako se to dešava uopšte? Ko je taj preko koga tako nešto ne može da prođe? Ko je lektor u vašem sistemu? Da li se sve ovo urušilo pod naletom najprizemnije globalizacije u kojoj se struka srušila pred profitom? To su stvari esnafa. Novinari prave dobre novine prvo za sebe, pa onda za čitaoce koji ne razlikuju finese. Glumci i režiseri znaju šta je dobar film, kao i da je Meril Strip najbolja živa glumica, ma kakvo mišljenje o tome ima Donald Tramp.

Lepo je i kad Vučić želi da podigne spomenik Nemanjićima, ili Gavrilu Principu u parku odakle je pucano na Đinđića. Ali zar ne postoji neki Zavod za spomenike, neka naučna institucija, neka cehovna organizacija, društvo vajara, SANU, koji treba da odluči šta, gde, kada i zašto podići?

Ovako Vesić voli Pekića, pa sad Malom može da se svidi Begbede, što je sve bolje nego kad Đilas mora da ispoštuje Alijeva.

Zašto, na primer, ne podignemo spomenik Ruđeru Boškoviću, kojim bismo saznali da postoje i Srbi katolici, ili Musi Ćazimu Ćatiću, najvećem bošnjačkom pesniku, koji je napisao stihove: "Iz srpske duše ovaj oganj vrije / Samo za Srpstvo moje srce bije".

Da li bi Kusturica mogao da bude Srbin i da je ostao musliman? Ili smo mi zahvaljujući svim tim intelektualcima od Pašića do Slobodana Jovanovića, ostali poslednja nedefinisana nacija na Balkanu, i to sto godina posle naših najvećih pobeda, zanosa i jugoslovenstva.

Ko je za to kriv? Megalomanija Karađorđevića, slom ruskog saveznika posle kojeg je Lenjin objavio tajni Londonski ugovor, ili Srpska pravoslavna crkva koja ne priznaje Ruđera za Srbina.

Knez Pavle je imao opsesiju Konkordatom, ali nije imao snage i hrabrosti da ga usvoji, kao što danas Vučić nema da reši 200 navijača-huligana, kao da ima išta preče u jednoj državi nego da se bezbedno šetate ulicama, pa makar i Savamalom u tri ujutru.

Ja nemam opsesiju velikom državom, niti razmnožavanjem, uostalom sve nacije se otcepljuju i usitnjuju da bi živele bolje. Najnaprednija evropska društva danas imaju stanovnika kao mi ili manje. Od Danske do Austrije, u kojoj se živi bolje nego u vreme imperije Franje Josifa, iako je globalno sve manje-više isto. Srbi, Hrvati i Bosanci čiste hotele i rade kao kelneri u Beču, što iritira Austrijance, koji zarađuju eksploatišući njihove domicilne teritorije.

I posle neko kaže da istorija nije bitna... Nego šta je bitno... Lažna himna Gvozdenog puka. Pukni zoro!


Ukupno komentara: 7Sva polja su obavezna.rade pasic
16.01.2017 - 15:09
pasic intelektualac, ili obican prevarant?
koliko je bejase pasic zaradio na ww1? para, dinara, novaca? za kralja i otadzbinu... hehe... :P
Miloss
17.01.2017 - 09:41
Ko je prozvan!
Sjajno, ali koga prozivate. Istoriju ili politiku, ili nekoga trećega . Ko smo mi identitetski u 21. Veku. Bez nacionalne strategije ili ako se pojavi onda je šizofrena i raspada se. Nomadi ili domicijalni narod sa jasnom strategijom. Buntovnik bez razloga ili strateg sa ciljem ocuvanja parčeta zemlje koju je osvojio i kojoj se kune. I to traje već hiljdu godina. Ako neko pokuša da to promeni ubijemo ga Od Dušana pa do Đinđića. I danas jurimo tuđe veštice bez strateškog iole nacionalnog i drzavnog identiteta a pojedinacna pamet mora da se iskoristi u kolektivno nacionalnom prihvatanju konkretnog programa u desetak strateških tacaka-stavova.ovako svi pametujemo jedni drugima. I zato smo tu HDD smo?
Nikola pasic
17.01.2017 - 09:42
Rade pasic
Bas onoliko koliko si ti sine potrosio :-)
rada a ne rade
17.01.2017 - 09:42
Drzavnik
Jeste na obveznicama ratne štete. Ali je pre toga napravio državu...
Професор Талтомаровић
17.01.2017 - 09:42
Тито-револуција-мир
Наравно да огромна већина становништва зна да је Мањифико написао \"Пукни зоро\". Уместо да се радујемо што је још једна лепа песма употпунила стогодишњицу најјуначкије епопеје овог народа глодур се бави тривијалностима. Биће да му смета или Гвоздени пук или, далеко било, Република Српска. Много је нетачности и нелогичности у овој колумни. Поредити Данску и Аустрију где деца у свим видео-игрицама нису бацила бомби колико је овде стварних пало, беспредметно је. Како заборависте Немачку, Италију, Шпанију, Пољску, Русију, Британију са све Фокландским остврима?!? Као и давати право хрватском новинару творцу неситина на основу полуинформација простор да се бави српским великанима А па да, како сам рече пандан \"симиновцима\" је Ватикан. Куд се деде секуларна држава или национална инетелигенција. Негде \"у шуми Стриборовој\".. А тек бесмислице о мегалонаству Карађорђевића, неаводном неприхватању Срба католика и муслимана. За све је крива Црква па и за измишљае нације Муслиман 1961. године. Недовољан, један Лалићу! Конвергирате \"Времену\". Надам се да ће неко да окрене кормило пре него се придружите НИН-у.
Zoran
17.01.2017 - 11:12
Pukni zoro
\"Polutan filozof ništa ne valja, draža mi je prava budala\"...eto nečeg pametnog u celom tekstu...
t
17.01.2017 - 14:19
Gospodar
Zato što je ON apsolutni gospodar prostora i vremena i vlasnik naših života!