Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Prestar za rokenrol, premlad za smrt

Ponovo sam bio dvanaestogodišnji dečak koji u sobi u naselju Stevana Filipovića ima njegov poster. Da sam onaj dečak koji je čitao posvećeno intervju koji je sa Andersonom radio Peca Popović za Džuboks
Piše: Branko Rosić
Datum: 21/10/2018

Prestar za rokenrol, premlad za smrt

Foto: Nedeljnik

U nedelju u Sava centru, na koncertu Džetro Tala, u jednom momentu se okrenu U. Đ. ka meni sa rečenicom: "Meni je ovo nestvarno." I meni je povodom tog benda bilo mnogo stvari nestvarno, i to nekoliko dana uoči samog nastupa. Kada sam u četvrtak okrenuo engleski broj Ijana Andersona, vođe benda, imao sam utisak da su sa mene spale decenije. Ponovo sam bio dvanaestogodišnji dečak koji u sobi u naselju Stevana Filipovića ima njegov poster. Da sam onaj dečak koji je čitao posvećeno intervju koji je sa Andersonom radio Peca Popović za Džuboks. Kasnije sam gnjavio Pecu o tom razgovoru i mislim da mi je veliki srpski rok novinar rekao da je umalo zakasnio na taj intervju u Londonu.

Gledao sam kao klinac slike sa koncerta Džetro Tala u hali Pionir 1975. To je bila ključna godina za istoriju Beograda i Srbije. Da smo drugačiji od Istoka i da pratimo stvari kao na Zapadu. Taj koncert u Pioniru bio je sertifikat te geopolitike. U nedelju u Sava centru video sam nekoliko ljudi koji su bili na Džetro Talu 1975.

Slavni fotograf Brajan Rašić mi kaže: "Te 1975. bio sam sredina drugi red, a večeras sam sredina prvi red. Dakle, napredovao sam." Sama zemlja i nije nešto napredovala. Jer nastup Jethro Tulla u Medison skver gardenu iz oktobra 1978. ostao je upamćen po tome što je to bio prvi direktno prenošeni koncert neke rok grupe preko satelita iz Amerike u Veliku Britaniju. Koncert je emitovala i Televizija Beograd već narednog dana. Neku godinu pre toga Televizija Beograd emitovala je šou benda "Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die". I to u prajm tajmu, a sada govorimo o "mračnom socijalizmu". Danas je srpski TV prajm tajm rezervisan za spodobe koje se menjaju na ekranu sa političarima. Danas u udarnom terminu nema skoro mesta ni za Čolu, a kamoli za neki svetski rok bend.

A mnogo je televizora na bini koji čine scenografiju koncerta. I sa tih ekrana stižu slike iz prošlosti benda ali i izjave najvećih svetskih rok zvezda koje u video-ispovestima priznaju da su im Džetro Tal bili uzori. Jedan od čuvenih srpskih muzičara mi kaže: "Ej, najlepše je što je Ijan Anderson milioner i on je ovo veče tu iz zadovoljstva, a ne zbog para."

U povratku sa koncerta, na autobuskoj stanici sedi klošar. Ovaj srpski beskućnik deluje kao propali pripadnik srednje klase koja je imala šanse 1975. kada je Ijan Anderson svirao u Pioniru. Ovaj srpski beskućnik ima iscepan kaput ali kraću kosu od engleskog beskućnika koji se našao na omotu albuma "Aqualung", a naslovnu pesmu sa tog albuma Ijan Anderson je odsvirao na samom kraju pre bisa.

 

 

 

 

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.