Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kultura

Sudbina Pozorišta u Vranju izgorelog u požaru: "Nismo znali gde ćemo da imamo probe, a pre dve godine smo prvi put selektovani za Steriju"

Premijerka Ana Brnabić najavila je iz foajea Narodnog pozorišta u Beogradu da će ove godine za "infrastrukturne radove u kulturi" biti obezbeđeno 20 miliona evra iz kredita, a među prioritetima, nabrojala je i obnovu Pozorišta u Vranju
Piše Dimitrije Đurić
Datum: 23/01/2019

Sudbina Pozorišta u Vranju izgorelog u požaru: "Nismo znali gde ćemo da imamo probe, a pre dve godine smo prvi put selektovani za Steriju"

Foto: Printscreen Youtube

Prošlo je sedam godina od kada je Pozorište u Vranju izgorelo do temelja, ali su sa ansamblom glumaca koji su ostali bez krova nad glavom umeli da se našale: "Šta će vam pozorište, kad imate takve predstave?!".

Bilo je to 2012. godine kada je požar iz bašte hotela pored vranjskog pozorišta zahvatio i njegovu zgradu staru 120 godina koja nosi ime Bore Stankovića koja je izgorela za sat vremena. Do danas, pozorište nije obnovljeno u potpunosti, ali se sa radovima počelo već iste godine.

Uprkos tome, glumci su održavali repertoar i nastavili da igraju gde god su mogli, da bi se, na kraju, predstave izvodile u Domu Vojske i Omladinskom kulturnom centru.

Premijerka Ana Brnabić najavila je iz foajea Narodnog pozorišta u Beogradu da će ove godine za "infrastrukturne radove u kulturi" biti obezbeđeno 20 miliona evra iz kredita, a među prioritetima, nabrojala je i obnovu Pozorišta u Vranju.

 

Između predstava i radova

 

Umetnički direktor vranjskog pozorišta i glumac Bojan Jovanović kaže za Nedeljnik.rs da, uprkos igranju, do pre dve godine nisu imali prostor za probu.

"Probali smo gde god smo stigli, po učionicama, Galeriji Narodnog muzeja, Narodnog univerziteta, u Gimnaziji, Muzičkoj školi, gde god se ukazao neki slobodan prostor. Svi su nam izlazili u susret i imali razumvanja. Tako da mi, u principu, nismo ni znali gde ćemo imati sledeću probu. Ujutru smo probali u jednom, a posle te probe tražili prostor gde ćemo probati uveče. Dešavalo se da zbog aktivnosti domaćina prostora i otkažemo probe", priča Bojan Jovanović.

Na sreću, dodaje on, pre dve godine dobili su stalni prostor za probu zahvaljujući jednoj kompaniji, što im je umnogome olakšalo proces pravljanja predstava. Iako od  2012. godine, kada je požar pretvorio zgradu Pozorišta u pepeo, posvećeni njegovoj obnovi, radovi su tekli sporo. Do 2014. godine trajalo je raščišćavanje, počelo se sa obnovom, ali se već 2015. godine stalo.

"Zbog problema 'smrdljivih zgrada', jer i zgrada našeg Pozorišta bila jedna od njih. Ceo podrum je bio kontaminiran tim oplatnim uljem, zbog čega zgrada nije bila bezbedna po život ljudi. Tek smo prošle godine uspeli da to očistimo i, mogu da kažem, dobrim tempom krenuli u obnovu", kaže Jovanović.

"Već smo u poodmakloj drugoj fazi, fini radovi, pa se nadamo da ćemo na proleće već uslediti treća faza, finalni radovi, trebalo bi na jesen da uđemo u novu zgradu", kaže on.

 

Pozorišna tradicija od 120 godina

 

Bojan Jovanović ističe da je Vranje jedan od "najpozorišnijih gradova" u Srbiji i da je, ansambl, uprkos tome što je ostao bez svog doma, nastavio da igra, ali i da ih publika gleda.

"Nismo smeli da dovedemo u pitanje kontinuitet našeg rada, ni kvalitet naših predstava. Desilo se, na primer, da smo baš u ovom periodu bez pozorišne zgrade, 2017. i 2018. prvi put selektovani za Sterijino pozorje. A osim toga, napravili i ozbiljne repertoarske korake. Pre svega, negujemo domaći tekst, iako je to skuplje, zbog autorskih prava. Učestvovali smo i na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima. Dakle, nismo samo čuvali, nego smo i unapredili repertoar", kaže on i ističe da se Pozorište u Vranju odavno otrglo etiketi "provincijskog" i svrstalo u pozorište ozbiljne kategorije. 

"Ozbiljni smo igrači", zaključio je umetnički direktor.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.