Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Poljubac smrti: Kolumna Veljka Lalića iz maja 2016. u kojoj je najavljen predizborni rasplet

Vučić, u svakom slučaju, nema dobrog kandidata osim sebe. I zato, izgleda, ja jedini i dalje mislim da će se on na kraju kandidovati, posebno ako ga na crtu izvuku jači kandidati, tipa Jeremića ili Jankovića
Piše: Veljko Lalić
Datum: 15/02/2017

Poljubac smrti: Kolumna Veljka Lalića iz maja 2016. u kojoj je najavljen predizborni rasplet

Posle ovog broja Nedeljnika u kome je Saša Janković praktično istakao svoju kandidaturu za predsednika, i intervjua Vuka Jeremića u Politici u kome je priznao da će naredni generalni sekretar UN najverovatnije biti žena, potpuno je jasno da su, paralelno s formiranjem vlade, krenule i pripreme glavnih aktera za predsedničke izbore.

Nametnuo ih je aktuelni predsednik, pokušavajući da iznudi Vučićevu podršku pred formiranje vlade, ali ako nešto može da se zaključi iz SMS razmene Anđelković-Pak, onda je daleko od te podrške. Na neki način, meni deluje kao da su se njih dvojica dopisivali, samo nije jasno ko je tu "debeli", a šta znači "završićeš na pijaci".

Interesantan je bio i njihov poslednji susret na Andrićevom vencu. Počelo je dosta rezervisano, s kiselim osmesima i zabrinutim licima, da bi se sve završilo teatralnim zagrljajem na izlasku iz zgrade. Da li je pao neki dogovor ili ga je Vučić zagrlio kao Majkl Korleone Freda - ostaje da se vidi...

Vučić, u svakom slučaju, nema dobrog kandidata osim sebe. I zato, izgleda, ja jedini i dalje mislim da će se on na kraju kandidovati, posebno ako ga na crtu izvuku jači kandidati, tipa Jeremića ili Jankovića.

Sa Šešeljom na slobodi Nikolić ima male šanse da odbrani mandat, čak i uz totalnu Vučićevu podršku. Zato je bilo logično da se ide na izbor predsednika u Skupštini, što odgovara i Nikoliću i Dačiću. Dvojici političara koji najviše u ovoj zemlji žele da budu predsednici.

Na današnji dan njih dvojica ulaze u drugi krug. I to sa Dačićevom prednošću. Od anketiranih još preti Šešelj. Tadić je imao najveće šanse, doduše, pre rezultata na poslednjim izborima.

Opozicija, i to ona glavna koja u osovini DS-DSS poslednjih 25 godina daje glavnog kandidata, još se nije odredila. Pajtić je pokušao da uradi logičnu stvar: da nametne DS kao stožer opozicije, ali se ponovo, kao svaki put u pomenutih četvrt veka višestranačja, odnekud pojavi Dragoljub Mićunović i sve pokvari. Sada već mislim da to nije slučajno...

Hardkor demokrate nikako da shvate da su njihovi osnivači bili i Koštunica, i Čavoški, i Nikola Milošević, da ne idem do Grola ili Dragića Joksimovića. Demokrate nisu liberali, koje smo danas prvi put u esencijalnoj fazi dobili u liku Saše Radulovića.

Sujete lidera danas su jednake kao u pretpetooktobarskoj Srbiji, a lideri deset puta slabiji. Zato sve postaje groteskno, pa samim tim idealno za pojavu lika kao s naslovne NIN-a od prošle nedelje. Mislio sam da je Radulović kometa-političar, ali sam onda prošlog petka na FPN-u shvatio da me studenti pitaju malo za Radulovića, malo za Vladu Pavićevića.

Okej, FPN je to. Ali nešto se dešava kod dece rođene 1995. koja se ne sećaju ni bombardovanja ni promena, a kamoli naših priča iz devedesetih. Kad dobiješ 10 odsto u Beogradu, znači da imaš potencijal i kod Safeta u selu Sige. Obrnuto ne ide nikad, koliko god se premijer trudio da dokaže kako mu je Vračar isto što i selo Safeta Pavlovića.

Ipak, pričamo o Radulovićevom uspehu da za četiri godine disidentstva stigne na šest odsto podrške. Na sledećim izborima traže se kandidati koji mogu da dobiju dva miliona glasova.

A to danas jedino imaju Vučić i Jeremić. Možda Saša Janković. Ili Ivica Dačić u spletu neverovatnih okolnosti, koje se njemu često događaju.

Ideja opozicije da ide s kandidatom koji ima mali broj negativnih poena, kao svojevremeno s Koštunicom, ima sistemsku grešku. Za tako nešto treba vam sto miliona evra, totalna medijska i podrška iz inostranstva. I to, opet, danas jedino može da obezbedi Vučić, možda Janković, ako ga podrži Zapad, ili Jeremić sa podrškom sa Istoka.

A sva trojica se ponašaju kao ih ne zanimaju predsednički izbori. Do danas!

*Kolumna je objavljena u Nedeljniku, 26. maja 2016. godine


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Milorad
17.02.2017 - 01:59
?
A pretprošli broj? Tad je u Uvodniku navedeno da je Nikolić logičan izbor? Šta je sad stav?