Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Feljton

Peti oktobar, euforija i razočarenja: Događaji koji su menjali Srbiju (90)

Bolesnik koji preživi moždani udar uglavnom kaže da se ne oseća „baš kao ranije". Ali ne kaže koliko mu je tada bolje nego dok je preživljavao moždani udar. Devedesete su bile taj moždani udar. Rehabilitacija je duga.
Datum: 16/03/2018

Peti oktobar, euforija i razočarenja: Događaji koji su menjali Srbiju (90)

Profimedia

Razočaranje u Peti oktobar, sve intenzivnije o svakoj godišnjici, jer je 15 godina kasnije Vučić na vlasti, ili zato što se - ovo tek zna da iritira - za Miloševićevog vakta bolje živelo, otprilike je kao kada bi se zažalilo što se uopšte rodilo dete koje se u osmom razredu iz škole, jednog dana, vratilo sa ukorom pred isključenje. Ukor ko ukor, svakom može da se desi. I dobro, neće dete baš da bude doktor nauka - nismo mi krivi, naravno, što ništa nije čitalo kao malo i što se uhvatio u loše društvo - ali da li mu treba zabraniti da slavi rođendan?

Elem, nostalgična euforija koja je pratila svaki Peti oktobar poslednju deceniju i po, po principu „eh, kakvu smo šansu propustili", polako je počela da poprima oblike „eh, al' se nekad dobro živelo...", valjda pre tog 5. oktobra koji je doneo samo - razočaranje.

Besmislenije od stalnog potenciranja neslobode u Miloševićevoj Srbiji devedesetih - jer smo, valjda, u Miloševićevu eru ušli iz sveopšteg slobodoumlja? - jeste i mantra o „šestom oktobru" koji nikad nije svanuo. I, sva je prilika, neće ni svanuti.

Ima tu jedna „začkoljica": poenta Petog oktobra nije bila da dovede do šestog. U 23 časova i 59 minuta, 5. oktobar je završio svoje.

Da li Partizan treba da zaboravi na finale Kupa šampiona 1966. zato što posle trideset godina nije „prezimio" u Evropi? Da li Zvezda treba da zaboravi da je bila prvak Evrope zato što je 25 godina kasnije na veštačkom disanju? Da li Francuska treba da se odrekne revolucije samo zato što je posle stigao Napoleon?

Klinci koji su odrasli na kultu Petog oktobra nisu više deca. Sada je to generacija kojoj svake godine upumpavamo novu dozu „razočaranja", generacija omamljena „kultom poraza" jer je verovala u „gubitnički Peti oktobar". Iako je to možda i jedina generacija - posle skojevaca - koja je osetila kako je to u svojoj borbi ostvariti pobedu. Makar na jedan dan. Zašto su bolji uslovi u menzi koje su dobili šezdesetosmaši „sveta krava" istorije omladinskog bunta, a petooktobarca koji se, ne daj bože s ponosom, seća kako je lepio pesnice po banderama posmatraju kao zabludelu ovcu? Zato što je bio pomognut „sa Zapada" - kao da je radio nešto u šta nije verovao?

Oni koji su se pitali Petog oktobra znali su šta hoće, a svi što su se pitali šestog su znali samo šta neće. I, evo, i danas to vrlo dobro znaju. Bolesnik koji preživi moždani udar uglavnom kaže da se ne oseća „baš kao ranije". Ali ne kaže koliko mu je tada bolje nego dok je preživljavao moždani udar. Devedesete su bile taj moždani udar. Rehabilitacija je duga.

To je uspeh Petog oktobra.

 

≤ PRETHODNO

 

*Feljton iz knjige "100 događaja koji su promenili Srbiju"

 

 

*Projekat „100 događaja koji su promenili Srbiju" je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva


 

 


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.žika
18.03.2018 - 08:16
razočaran
Pisac je izabrao da objasni one teme koje njemu odgovaraju.A ja pitam: voleo si devojku strasno,nisi video njene mane, drugi su ti pričali ali ti nisi želeo da vidiš.Onda te izneverila i tvoj se svet srušio.Žašto?Verovao sam,borio se i 5.oktobra \"pobedili\" a onda JEDAN čovek željan vlasti sve sruši.I dobijemo ovo što imamo sada.Iste one koje smo \"oterali\".
Jovan
18.03.2018 - 16:43
CIA i 5 Oktobar
Kome je kad CIA donela dobro